Mijn buren hebben iets met Gambia. Ze hebben zelf zoveel met Gambia dat ze er een stichting voor hebben opgericht. En met hun stichting proberen ze het leven van voornamelijk kinderen in Gambia te verbeteren. Dat betekent dat ze er voor zorgen dat kinderen scholing krijgen, dat ze medische zorg krijgen en dat ze te eten en te drinken krijgen.. Geheel onbaatzuchtig. Geen goed betaalde directeuren en geen strijkstokken. Gewoon een stel mensen dat ontzettend veel tijd, energie en eigen geld steekt in iets waar zij voor staan!
In Gambia wordt heel veel op hout gekookt, omdat het noodzaak is. Daar schreef ik in een ander blog als eens over. Het verbeteren van de manier waarop er gekookt wordt is een van de projecten waar de stichting zich komend jaar mee bezig gaat houden.
Een ander project is het vernieuwen van de keuken in een weeshuis. Voor dit project hebben we al wat georganiseerd op mijn werk (ja ja, vuurmeestertje heeft ook gewoon een baan). We hebben als keuken voor die actie verschillende hapjes/snacks gemaakt, waaronder dit gerecht. Chicken Domoda, een traditioneel Gambiaans gerecht dat bestaat uit in pindasaus gestoofde groenten en kip. Een mooi gerecht met veel subtiele smaken. En uitermate geschikt om in de Dutch Oven of in de ketel te maken.
Wat heb je nodig?
500 gram kipfilet
250 gram aardappelen
250 gram wortelen
250 gram pindakaas
100 gram tomatenpuree
100 gram verse tomaten
1 aubergine
1 witte kool
4 uien
2 pepers
1 eetlepel chilisaus
3 eetlepels limoensap
2 liter water
1 blokje kippenbouillon
peper en zout
Aan de slag:
Snijd de kipfilet in grove blokken en bak deze in een beetje olie bruin. Breng op smaak met peper en zout. Schep uit en bewaar gekoeld.
Halveer de aubergine en wrijf de helften in met een beetje zout. Hierdoor vermindert de bittere smaak.
In domoda mogen de groenten herkenbaar zijn, en mag je alles dus lekker grof snijden.
Maak de wortelen en de aardappelen schoon en snijd deze in stukken. Snijd ook de uien, tomaten, pepers en de kool. Snijd tenslotte ook de aubergine in stukken.
Los de pindakaas op in het water. Schenk het mengsel door een zeef in je pan, voeg hier de tomatenpuree, het bouillonblokje, de chilisaus en de limoensap aan toe, roer goed door elkaar en breng aan de kook.
Voeg alle groente en laat ongeveer twee uur zachtjes sudderen. Laat de laatste 10 minuten de kip mee verwarmen en serveer met (basmati)rijst en een frisse rauwkost.
Eet smakelijk!