Gevulde paprika met patat van de BBQ

image

Daar ben ik weer.. drie weken vakantie en ze zijn omgevlogen. Maar dat betekent niet dat het Vuurmeestertje stil heeft gezeten, integendeel..

Voor het kleine Vuurmeestertje was dit de eerste vakantie en we hadden dus besloten om niet te ver weg te gaan. We hadden een mooie locatie in Limburg gevonden en zo konden we na een kleine drie uur rijden de koffers al uitpakken. Heerlijk.

Het weer was super en het duurde dan ook niet lang of de korte broek ging aan en zaten we heerlijk op ons terras.. en toen kwam de spijt…

Niet van de plek of van de vakantie hoor.. absoluut niet! Ik zal het uitleggen.. In een vlaag van tijdelijke verstandsverbijstering had ik besloten om dit jaar geen buiten kook attributen mee te nemen. Veertien dagen uit rusten en even helemaal niets om daarna weer volledig uitgerust aan de slag te gaan. Dom,dom,dom..ik weet het! Geen idee wat me bezielde..

Ik had dus niets bij me, niet eens een barbecue. Terwijl overal om ons heen de barbecue volop brandde, stonden wij op een gasfornuisje te pielen.. Om een lang verhaal kort te maken.. we zijn naar een plaatselijke bouwmarkt gereden en hebben daar een barbecue gekocht.  Een mooie Weber go anywhere, en reken maar dat dat precies is wat dat ding gaat doen.. go anywhere. Ik ga niet meer zonder van huis.

Wist je trouwens dat je op een barbecue ook heel goed patat kunt maken? Ik maakte het samen met gevulde paprika’s en eigen gemaakte mayonaise.

Wat heb je nodig?

image

Voor de patat:
Een paar grote vastkokende aardappelen
Olijfolie
Zout
Peper
Kruiden naar smaak

image

Voor de gevulde paprika’s
500 gram rundergehakt, zo mager mogelijk
3 á 4 grote paprika’s
1 ei
1 ui
gehaktkruiden
paneermeel
barbecuesaus
geraspte kaas

Voor de mayonaise:
1 ei
250 milliliter zonnebloem olie
3 eetlepels azijn
1 theelepel mosterd
zout

Aan de slag:

Schil de aardappelen of schrob ze goed schoon. Snijd ze in dikke patatten, zoals vlaamse friet. Meng wat peper, zout, olijfolie en welke andere kruiden je ook maar lekker vindt. Laat de patatten hierin even marineren.

Bereid je barbecue voor om indirect te grillen, dit houdt in dat je de kolen of briketten aan de zijkanten van je barbecue plaatst en  het midden vrij laat. Dit kan door een aluminium bakje in het midden te plaatsen of door een afscheiding te maken met alufolie. Je kolen of briketten plaats je dan aan weerskanten. Zo komt de warmte van beide kanten en niet direct onder je eten.  Je hebt hiervoor een barbecue met deksel nodig, in geval van nood ga je MacGyver stijl en fabriceer je deze ook van alufolie.

Doe de patatten in een aluminium of ander vuurvast bakje en plaats deze in het midden van de barbecue. Doe de deksel op de barbecue en bak de patatten ongeveer een uur lang. Voor een mooi krokant resultaat keer je de patatten een paar keer, doe dus niet teveel tegelijk in het bakje.

Maak het gehakt aan met wat ei, paneermeel en gehaktkruiden. Snipper een ui zo fijn mogelijk en voeg deze samen met een scheut barbecuesaus toe aan het gehakt. Kneed het geheel goed door elkaar. Dek af en laat nog even rusten in de koelkast.

Halveer de paprika’s in de lengte en verwijder de steel en zaadlijsten.

 Vul de paprika’s met het gehaktmengsel en bestrooi met geraspte kaas. Zet de paprika’s het laatste half uur bij de patatten op de barbecue. Zo is alles ongeveer op hetzelfde moment klaar.

image

Mayonaise is heel gemakkelijk zelf te maken, pas wel op met jonge kinderen, ouderen of mensen met een zwak gestel. Je werkt met rauw ei en de kans op een salmonella besmetting is aanwezig. Je kunt ook gepasteuriseerd eigeel gebruiken.

Het kloppen van de mayonaise is een bewerkelijk karwei, tenzij je het met een staafmixer doet. Dat is een snelle manier, maar vergt wel enige oefening.  Het is belangrijk dat je de ingrediënten in een smalle kom doet, zoals een maatbeker. Bij deze methode kun je een heel ei gebruiken in plaats van alleen het eigeel.

Breek het ei in de kom, doe er de mosterd en azijn bij. Giet voorzichtig de olie er bovenop. LET OP! hou deze volgorde van de ingrediënten aan.

Zet de staafmixer in het midden van de kom en zet hem aan. Trek nu langzaam de staafmixer RECHT omhoog. Als je de staafmixer scheef houdt gaat de mayonaise schiften. Als het mengsel dik en lobbig is, is de mayonaise klaar. Breng nu op smaak met wat zout.

Serveer bij de patatten. De mayonaise is een paar dagen in de koelkast houdbaar.

image

image

Eet smakelijk!