Caveman style Hertenbiefstuk met geroosterde cantharellen/paprika salade en naan

Dit recept bevat 2 elementen die ik nog niet eerder gedaan had.. Ik had nog nooit wild bereid op houtvuur en nog nooit vlees caveman style bereid. Caveman style houdt in dat je rechtstreeks op de hete kolen bereid. Dat kan met groenten en aardappelen, maar ook met vlees. En dat laatste had ik dus nog nooit gedaan. Hoogste tijd om daar verandering in te brengen.

Ik kon een mooi stuk hertenbiefstuk op de kop tikken.. Perfect om caveman style te bereiden. Wild wordt vaak gegeten met paddenstoelen en een kruidige wijn saus.  In dit gerecht heb ik de kruiden verwerkt in de naan (ik werd er op attent gemaakt dat naan al brood betekent, en dat naanbrood dus dubbel was) en de wijn maar achterwege gelaten, alhoewel een mooi glas uitstekend bij dit gerecht zou passen..

Als paddenstoel heb ik gekozen voor de cantharel, een smakelijke en gemakkelijk te verwerken product. In combinatie met geroosterde paprika en veldsla een mooie combinatie. Om het geheel nog meer smaak te geven maken we de salade aan met huisgemaakte barbecue mayonaise.

Wat heb je nodig?

300 gram biefstuk van het hert
vers gemalen peper
vers gemalen zeezout

Naan:
400 gram zelfrijzend bakmeel
300 gram volle yoghurt
1 bol solo knoflook
1 bosje tijm
1 bosje koriander
7 gram zout

Geroosterde cantharellen/paprika salade:
2 puntpaprika’s
cantharellen
veldsla

Barbecue mayonaise:
100 gram gepasteuriseerd eigeel of 1 ei
250 milliliter houtskoololie
3 eetlepels azijn
1 theelepel mosterd

Aan de slag:

Zorg voor een mooi bed van houtskool.

Leg de puntpaprika’s rechtstreeks op de kolen, keer regelmatig om. Haal de paprika’s van het vuur zodra deze zwartgeblakerd zijn, doe ze in een kom en dek af met folie. Laat minstens een half uur gekoeld staan.

image

Maak een deeg door het zelfrijzend bakmeel, het zout en de yoghurt te mengen. Hak de tijm,de koriander en de knoflook fijn en kneed door het deeg.

Vorm 1 cm dikke, ovale, broden van het deeg. Bak het brood gaar op het rooster van de barbecue of in een koekenpan.

image

Rooster de cantharellen in een koekenpan en zet aan de kant.

image

Doe het ei(geel) in een smalle, hoge kom. Voeg de mosterd toe. Giet de azijn hier bovenop. Voeg als laatste voorzichtig de houtskoololie toe. (Houtskoololie maak je door wat brandende stukken houtskool in een kom te doen en deze te overgieten met (zonnebloem)olie. Laat minimaal 12 uur trekken voordat je de olie filtert.)

Zet een staafmixer in het midden van het mengsel en haal voorzichtig de staafmixer rechtstandig omhoog. Breng op smaak met zout en wat peper. Zet gekoeld weg.

Verwijder de geblakerde schil van de puntpaprika’s en snijd deze in dunne repen. Meng met wat veldsla en de cantharellen. Breng op smaak met de barbecue mayonaise.

Blaas het losse as van de kolen en leg de hertenbiefstuk rechtstreeks op de kolen, grill voor 2 á 3 minuten. Keer de biefstuk met een tang. Verwijder eventuele aanhangend houtskool. Grill wederom voor 2 á 3 minuten.

image

image

Pak de biefstuk in alufolie en laat 10 minuten rusten.

Snijd de Naan open. Snijd de biefstuk in mooie gelijkmatige plakken (als je een beetje schuin snijd, krijg je mooie plakken) en breng op smaak met wat peper en zout. Beleg de Naan met de plakken, garneer met de cantharellen/paprika salade.

image

Eet smakelijk!!