Koken op hout, als het noodzaak is..

Vuurplaats

De Vuurmeester gaat over koken op hout en over alles wat daar bij hoort. De Vuurmeester gaat ook over mij, als schrijver laat je, soms ongewild, toch ook iets van jezelf zien. Vind ik dat erg? Nee, ik denk zelfs dat het mijn stukjes proza beter leesbaar maakt. Maar dat oordeel laat ik aan jullie, de lezers, over.

In het afgelopen jaar zijn jullie deelgenoot geweest van mijn belevenissen als Vuurmeester. Veel hoogtepunten en ook een paar dieptepunten, ik ben de mislukte appeltaart van vorige week nog niet vergeten, hebben we gedeeld. En daar ben ik blij mee!

Als ik het bovenstaande zo eens terug lees, dan zou je kunnen denken dat dit een afscheid stukje wordt.. Maak je geen zorgen, dat is niet het geval.

Maar ik wil even de aandacht vestigen op een groot probleem, een probleem waarvan ik tot voor kort niet wist dat het zo groot is. Een probleem wat, door mijn kennismaking met Envirofit, onder mijn aandacht is gekomen en waar ik wat mee wil. En daarmee gaat dit blog ook over Envirofit, dat is onvermijdelijk..

Ik zal uitleggen wat het probleem is..

Koken op hout doe ik (en jullie hopelijk ook) omdat ik het leuk vind, het roept een gevoel van avontuur op en het heeft voor mij een grote associatie met gezelligheid. Maar wereldwijd zijn er 2,6 miljard(!) mensen die koken op hout, niet omdat ze het leuk vinden of vanwege de gezelligheid of het avontuur, maar gewoon omdat ze niet anders kunnen. 2,6 miljard.. dat is ongeveer 153x het aantal inwoners van Nederland. En veel van die kookvuren branden in de 3e wereld.

Een heel erg groot deel van die 2,6 miljard mensen kookt op open vuur en dat produceert veel rook, zoals mijn buren zullen kunnen beamen..Toch bevinden veel van die vuren zich binnenshuis, de mensen die zich opdat moment in huis bevinden, vaak zijn dat de vrouwen en kinderen, ademen die rook in. En dat is niet gezond, sterker nog dat is ontzettend ongezond. Dat is zo ongezond dat je het kunt vergelijken met het roken van 2 pakjes sigaretten per dag!! Ik rook al een heel aantal jaren niet meer, maar dat redde ik op mijn hoogtepunt als roker niet eens.. en ik pafte er toch behoorlijk op los.

Koken op houtvuur is een van de grootste veroorzakers van longziekten. En zoals gezegd, daar zijn vrouwen en kinderen het vaakst het lijdend voorwerp van. Koken op houtvuur is dodelijker dan AIDS en dodelijker dan malaria. Je kunt je voorstellen dat ik daar van schrok..

houtkoken
Bron: World Health Organisation

Maar dat is niet het enige.. Om een dag te kunnen koken op hout, heb je ongeveer een kuub hout nodig, dat is een stapel van 1 meter breed, 1 meter lang en 1 meter hoog. Stel je eens voor hoeveel hout dat is en wat dat betekent voor ontbossing, bovendien, hoe schaarser het hout wordt, hoe verder men ervoor moet lopen. Tijd die niet besteed kan worden aan het genereren van inkomen of aan de zorg voor kinderen. Zo wordt het probleem alleen maar groter.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de hoeveelheid CO2 uitstoot..

Een organisatie die werkt aan een oplossing voor dit probleem is Envirofit. Envirofit is een non-profit organisatie die zich bezig houdt met het ontwikkelen van duurzame technologische producten om wereldwijd voor een beter leefklimaat te zorgen. Ik heb al eens een review gedaan van de M-5000 hout gestookte stove.Daarin vertelde ik al dat het apparaat ontzettend zuinig is en weinig rook geeft. De M-5000 is een van de zogeheten clean stoves van Envirofit. De bekendste is waarschijnlijk wel de oranje COOX of te wel de G3300 stove.

In een samenwerking met HIER, Envirofit en een aantal ander partners, kan de aankoop van een COOX stove hier er voor zorgen dat er in een 3e wereldland ook een clean stove geplaatst kan worden. En daar hebben ze hem hard nodig..

In de afgelopen maanden heb ik veel contact gehad met de Envirofit importeur voor Europa, en heb al een aantal keren gebruik mogen maken van hun apparatuur. Dat ik er enthousiast over ben is volgens mij geen geheim meer. Het ligt dan ook in de bedoeling om onze samenwerking verder uit te bereiden.

IMG_4775

Betekent dat, dat ik vanaf deze plek zal proberen je de Envirofit apparatuur aan te smeren?? Nee!

Wat ik wel wil, is bijdragen aan een stukje bewustwording en het probleem, wat ik hierboven beschreven heb, onder de aandacht te brengen. Niet omdat ik er beter van zou worden.. in ieder geval niet in financieel opzicht. Maar omdat ik het een belangrijk onderwerp vind en omdat De Vuurmeester ook een beetje over mij gaat.

Dit blog is een beetje “zwaarder” geworden dan je van mij gewend bent, het is even niet anders. Schrijf het maar toe aan een soort prenataal vaderschapssyndroom, want in maart 2016 hopen wij nog een klein Vuurmeestertje (M/V) te verwelkomen!

Dus als iemand nog een leuk recept heeft voor beschuit met muisjes uit de Dutch Oven.. Graag!

ooievaartje

 

En vergeet niet: De deadline voor de inzendingen van 1 jaar De Vuurmeester verstrijkt 31 oktober. Het is dus nog niet te laat om De Vuurmeester zo origineel mogelijk te feliciteren. Stuur je inzending naar 1jaar@devuurmeester.nl en win een mooie Bread & Biscuitstick!