Oorspronkelijk Koken

Oorspronkelijk Koken is het koken zoals het in het verleden gebeurde, op houtvuur. Deze vorm van koken zorgde voor prachtige gerechten die we ook vandaag de dag nog kennen. Oorspronkelijk koken is ook ambachtelijk koken. Vers en zoveel mogelijk in het seizoen.

Tegenwoordig komen steeds meer bereidingsmethoden van weleer terug. Buiten koken is de afgelopen jaren meer geworden dan het grillen van vlees op de barbecue, waar overigens ook niets mis mee is.

In veel Outdoor winkels vind je pie irons, dutch ovens, skillets en griddles. De buitenkok kan zijn hart ophalen aan de verschillende mogelijkheden die voor handen zijn.

Ikzelf kwam in aanraking met het koken op houtvuur in Zweden, waar in sommige streken er nog altijd veel op houtvuur gekookt wordt, en niet alleen buiten. Het hout gestookt fornuis is nog lang niet verdwenen. En gelukkig maar.. Het koken op hout heeft een authentieke beleving en geeft een heerlijke smaak.

Voor het koken op vuur maak ik het liefst gebruik van gietijzer, een prachtig product dat zorgt voor een gelijkmatige warmtegeleiding. Het vergt iets meer onderhoud dan een gewone pan, maar als je gietijzer goed behandeld heb je een pan voor het leven. In plaats van hout maak ik ook veel gebruik van briketten omdat hiermee de temperatuur zich beter laat regelen.

Op deze site kom je verschillende termen tegen, laat je daardoor niet afschrikken.. als men er honderd jaar geleden een smakelijke maaltijd mee kon bereiden, dan kan jij dat ook. Het is niet zo moeilijk als het lijkt!

De recepten zijn geschreven voor het koken op houtvuur, maar kunnen redelijk eenvoudig omgezet worden voor gebruik in de gewone keuken. Mocht je er toch niet uitkomen of heb je nog een vraag? Neem dan gerust contact met me op!

Ik wens je heel veel plezier!

Christian Boomker