Als er een ding is waar je me voor wakker kunt maken (qua eten dan..), dan is het een goede stoofschotel! Goulash, hachee.. heerlijk!! De lange suddertijd maakt ze dan ook heel geschikt om op houtvuur te bereiden. En dat komt de smaak nog eens extra ten goede!
Nu worden veel stoofschotels gemaakt met vlees, vaak van het rund, maar ook vegetarische stoofschotels kunnen erg lekker zijn. Deze rendang is daar een van!
Wat heb je nodig?
2 middelgrote uien
2 tenen knoflook
1 eetlepel sambal
1 theelepel kurkuma
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel laos
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel gemalen koriander
700 milliliter groentebouillon
50 gram santen (geconcentreerd kokoscrème)
1 stengel citroengras
6 hardgekookte eieren
Aan de slag:
Maak de uien en knoflook schoon en hak ze fijn in een blender als je die niet hebt kun je ze ook fijn raspen of fijn wrijven in een vijzel. Voeg de kruiden (kurkuma,gemberpoeder,laos,komijn en koriander) en de sambal toe. Meng het geheel goed door elkaar. Dit mengsel noemen we een boemboe en is erg belangrijk voor de smaak.
Breng de groentebouillon aan de kook en los hierin het blokje santen op.
Snijd van de stengel citroengras een stukje van de onder- en bovenkant zodat je vooral het witte gedeelte overhoud. Kneus de stengel met de platte kant van je mes. Dit doe je door de stengel op een harde ondergrond te leggen, daar plaats je de platte kant van je mes op en vervolgens druk je met je volle gewicht op het lemmet van het mes. Wees voorzichtig met je vingers!!
Nu trekt de smaak van het citroengras gemakkelijker in de saus. Voeg de gekneusde stengel dus toe aan de bouillon.
Laat de bouillon koken totdat alle santen is opgelost.
Voeg de boemboe toe aan de bouillon.
Pel de eieren en prik ze rondom in met een satéprikker, dit helpt de kruiden om goed door te dringen in de eieren.
Voeg de eieren toe en schep zo nu en dan voorzichtig om.
Kook de saus op een laag vuur in tot saus dikte. Hoe verder je inkookt, hoe sterker de smaak.
Selemat Makan!