Stamppot Koolrabi, gegaard in een zoutkorst

Op veler verzoek de uitgeschreven receptuur van de stamppot koolrabi, zoals gemaakt door Werner Drent.

Wat heb je nodig?

2 kilo zeezout
2 eiwitten
1 bosje rozemarijn
4 grote aardappelen
1 koolrabi
handje pompoenpitten
1 à 2 eetlepels zure room
bosje platte peterselie

Aan de slag:

Vermeng het zeezout met de twee eiwitten, meng hier wat rozemarijn door.  Je merkt dat je het zout nu wat kunt vormen.

Schrob de aardappelen goed schoon met koud water, de gare aardappel kan dadelijk gemakkelijk worden uitgeschept. Schil de koolrabi en snijd deze in stukken, ongeveer in dezelfde grootte als je aardappelen.

Bedek de bodem van de Dutch Oven met wat zeezout. Verdeel de aardappelen en de koolrabi in de Dutch Oven, strooi nog wat rozemarijn over de aardappelen en de koolrabi.

Bedek het geheel met de restant van het zout. Zorg ervoor dat de aardappelen en de koolrabi goed bedekt zijn.

Gaar in ongeveer 45 minuten het geheel met zowel onder als boven warmte, draai de Dutch Oven en het deksel regelmatig. Controleer regelmatig of het geheel niet verbrand, pas zo nodig de hoeveelheid onder en boven warmte aan.

Rooster de pompoenpitten in een skillet totdat ze bruin zijn.

Breek met een hamer de zoutkorst en schep voorzichtig de aardappelen en koolrabi uit het zout. Veeg met een kwastje zoveel mogelijk zout van de aardappelen en de koolrabi.

Stamp de aardappelen en de koolrabi door elkaar en vermeng met de zure room.

Scheur de platte peterselie grof.

Garneer met de geroosterde pompoenpitten en de platte peterselie.