Nog een Surinaams gerecht: Pom

Naast hetgeen ik met De Vuurmeester doe, word ik ook zo nu en dan ook verwacht bij mijn werkgever… Ik werk namelijk ook als kok in een forensisch psychiatrisch centrum. Tijdens het werk kwam het recept van vorige week ter sprake. Even later werd mij een broodje voorgeschoteld met de woorden: “dan moet je dit eens proberen”. Het bleek een broodje Pom te zijn.. Daar had ik nog nooit van gehoord, en om eerlijk te zijn.. het zag er uit alsof het aleens gegeten was. ik kon niet echt ontcijferen waar Pom uit bestaat.

Enigzins voorzichtig nam ik een hap, het zou niet de eerste keer zijn dat ze me voor de gek hebben. Maar man,man,man.. wat was dat lekker!

Pom is een Surinaamse ovenschotel gemaakt van de knollen van de tajer, een plant die in Suriname veel voorkomt. Pom wordt gegeten met witte rijst of, zoals ik het kreeg, op een broodje.

Een ovenschotel… dat betekent dat je het ook in een Dutch Oven kunt maken! Gelukkig heb ik het recept weten te bemachtigen. Dit recept maakt gebruik van een kant en klare mix, iets waar ik niet zo dol op ben. Maar voor deze keer maak ik een uitzondering.

Wat heb je nodig?

1 kilo geraspte pomtayer (in het diepvriesvak van de toko)
150 gram roomboter
3 eetlepels bruine suiker
4 eetlepels aromat
Sap van een sinaasappel
scheutje zonnebloemolie
400 gram kippendij in blokjes
2 grote uien in ringen
1 bol soloknoflook
1,5 eetlepels tomatenpuree
1 pot Surinam Trafasie (bij de toko)
2 tomaten in blokjes
1 bosje bladselderij, fijngesneden
8 stuks mixed pickles in plakjes of 3 eetlepels piccalilly
1/2 madam jeanette peper
broodjes, bij voorkeur surinaamse puntjes
eventueel wat ingelegde ui of zuurgoed

 Aan de slag:

Laat de pomtayer in de zak in een kom ontdooien, giet eventueel vocht af. Haal de pomtayer uit de zak en doe deze in een grote kom. Voeg hier de roomboter, 3 van de 4 eetlepels aromat en het sap van de sinaasappel aan toe. Meng tot een mooie romige massa.

Verwarm de Dutch Oven voor. Verhit een scheutje zonnebloemolie en bak hierin de kippendij bruin. Voeg de uienringen en de laatste eetlepel aromat toe en laat deze even meebakken. Knijp de bol soloknoflook uit boven de pan en laat ook deze even meefruiten.

Bak de tomatenpuree kort mee om deze te ontzuren. Voeg de Surinam Trafassie toe, samen met de blokjes tomaat en de fijngesneden bladselderij.

Dan voeg je de mixed pickles of de piccalilly toe. Als je gebruik maakt van de de mixed pickles, let er dan op dat je de gember die er inzit niet gebruikt.

Tot slot gaat de madam jeanette peper erbij, je kunt de peper fijnhakken, al dan niet met de zaadjes erbij, zoals ik gedaanb heb. Of je laat de peper heel en prikt hem met de punt van een mes rondom in. Je kunt dan de peper in zijn geheel toevoegen en er later weer uithalen. Let wel op: hoe langer de peper er inzit, hoe heter het gerecht wordt.

Haal de pan van het vuur en doe het tayermengsel bij het kipmengsel. Schep het geheel goed door elkaar.

Doe het deksel op de Dutch Oven en bak de pom tot de bovenkant goudbruin is en de zijkanten donker.

Serveer de pom warm met rijst, of koud op een broodje. Eventueel garneren met wat zuurgoed of ingelegde ui.