Heerlijk eenpansgerecht: Shepherd’s pie

Dit gerecht is super gemakkelijk om te maken en kun je heel simpel aanpassen naar je eigen smaak. Aan ingrediënten kun je toevoegen wat je toevallig nog in huis hebt, en daarmee is het ook ideaal om je restjes mee te verwerken.

Shepherd’s pie is een Engels ovenschotel met als basis runder- of lamsgehakt. Men noemt het ook wel Cottage Pie, deze benaming verwijst naar de armen die in de zogenaamde Cottages woonden. Toendertijd werd er natuurlijk geen gehakt gebruikt maar de resten die overbleven na de slacht.

Dat was voor mijn variant gelukkig niet nodig..

Wat heb je nodig?

Scheutje olie
600 gram rundergehakt
1 grote ui
1 bol soloknoflook
1 grote winterpeen
1 blikje tomatenpuree
1 eetlepel verse rozemarijn
1 eetlepel verse tijm
2 laurierbladeren
1 scheutje rode wijn
1 scheutje worchestershire saus
600 gram gekookte aardappelen
1 ei
scheutje room of melk
150 gram geraspte kaas

Peper en zout

Aan de slag:

Bak, met een scheutje olie,het gehakt rul in de Dutch Oven.  Snipper de ui en de knoflook fijn en voeg toe aan het gehakt. Maak de winterpeen schoon en snij deze in dunne plakken, je kunt de peen ook raspen. Voeg de inhoud van het blikje tomatenpuree toe en laat deze even meebakken. Hak de rozemarijn en de tijm fijn en roer dit, samen met de laurierbladeren, door het gehaktmengsel.

Breng op smaak met wat peper en zout, een flinke scheut rode wijn en wat worchestershire saus. Laat het geheel even lekker doorpruttelen.

Stamp de aardappelen fijn en roer er het ei en de melk of room door. Voeg zoveel melk of room toe tot je een mooie gladde massa krijgt. Let Op! Roer niet langer dan nodig is, de puree veranderd anders in een lijmachtige substantie.

Breng op smaak met peper en zout.

Meng wat van de geraspte kaas door de puree en houd wat achter de hand om dadelijk over de puree te strooien.

Dek het vleesmengsel af met de puree en strijk de boven kant glad. Bestrooi de puree met de resterende kaas.

Bak de shepherd’s pie tot je een mooie bruine korst hebt gekregen en de kaas gesmolten is. Gebruik hiervoor onder- en bovenwarmte.

TIP: je kunt verschillende groenten gebruiken om te varieren in vulling. Probeer eens met bijvoorbeeld doperwten.

Eet smakelijk!