Surinaamse Bojo

Ik vertelde in het recept voor de op een na lekkerste roti van de wereld al eens over de Surinaamse oma van mijn (stief)dochter… Dat ik nooit zal kunnen tippen aan de kookkunsten van oma, daar heb ik mij inmidddels wel bij neergelegd, zeker als het over de Surinaamse keuken gaat.. Maar dat weerhoudt mij er niet van om toch te blijven proberen, de Surinaamse keuken is namelijk geweldig lekker ( en leuk om te maken).

De bevolking van Suriname komt nagenoeg uit alle delen van de wereld en dat heeft de Surinaamse keuken erg beïnvloed. Invloeden uit de Hindoestaanse, de Creoolse, de Indonesische, de Chinese, de Portugese, de Joodse, de Indiaanse  en de Hollandse keuken hebben er voor gezorgd dat de Surinaamse keuken veel verschillende gerechten kent.

En een daarvan is Bojo.. een populaire cake op basis van casave. Gegarneerd met, zoals men ze in Suriname noemt, muisjes ontbreekt het op geen enkel Surinaams feest. Heerlijk! geweldig leuk om in een Dutch Oven te maken!

Wat heb je nodig?

1 kilo geraspte casave (bij de betere toko, of in de diepvries)
300 milliliter kokosmelk
150 milliliter halfvolle melk
125 gram geraspte kokos
250 gram suiker
2 zakjes vanillesuiker
100 gram rozijnen
100 gram zachte roomboter
1 eetlepel amandel-essence
4 eieren
1 mespuntje zout
1 eetlepel kaneel

Voor de garnering:

muisjes (discodip)

Aan de slag:

 Meng alle ingrediënten, met uitzondering van de kaneel door elkaar. Amandel-essence heb je in verschillende sterktes. Wees voorzichtig met de hoeveelheid, toevoegen kan altijd, eruit halen is veeeeeeeel lastiger.

Bekleed de Dutch Oven met wat bakpapier, zo krijg je de cake straks gemakkelijker uit de pan.

Giet het beslag in de Dutch Oven en bestrooi met de kaneel. Bak de cake bruin en gaar. De gaarheid kun je controleren door in het midden een sateprikker te steken. Als deze er schoon weer uitkomt is de cake gaar.

Laat de cake afkoelen, snijd in plakken en garneer met muisjes. Dit zijn niet de Hollandse muisjes zoals wij ze kennen, maar beter te vergelijken met de kleine gekleurde bolletjes die wij gebruiken op ijs (discodip).

Door het gebruik van cassave en kokos in plaats van bloem heeft de cake een beetje “sponzige” structuur.

Heerlijk als snack, bijgerecht of gewoon bij de koffie!