Dutch Oven Aardappelen met spek, geitenkaas met honing en rozemarijn

In de barbecuewereld is dit gerecht allang geen onbekende meer, maar ook in de “gewone” keuken kom je het steeds vaker tegen. Hasselback aardappelen.

Hasselback aardappelen zijn aardappelen die als een soort waaier ingesneden worden, de sneden kunnen daarna gevuld worden met…. wat je maar lekker vindt en er tussen krijgt.

In het Zweedse Stockholm werd, in de achtiende eeuw, dit gerecht voor het eerst geserveerd in restaurant Hasselbacken, vandaar de naam.., en sindsdien verovert het gestaag de wereld. Zelfs Amerikanen zijn er gek op.

Ik maakte ze met spek, verse geitenkaas met honing en rozemarijn. De geitenkaas met honing is kant en klaar te koop en anders meng je zelf wat honing door wat verse geitenkaas.

Wat heb je nodig? 

vastkokende aardappelen
plakjes spek
verse geitenkaas met honing
verse rozemarijn
olijfolie
zout

 

Aan de slag:

Schrob de aardappelen goed schoon en leg ze tussen 2 dunne snijplanken. De planken helpen je voorkomen dat je de aardappelen helemaal door snijd. Het is de bedoeling dat ze aan de onderkant aan elkaar vast blijven zitten.

 

Snijd de aardappelen in plakjes van ongeveer 3 millimeter dik, zonder de aardappel helemaal door te snijden.

Snijd het spek in kleine reepjes en de geitenkaas in kleine blokjes. Vul de sneden met het spek en het geitenkaas.

Hak wat verse rozemarijn fijn en bestrooi de aardappelen er mee. Zorg er voor dat er ook wat rozemarijn in de sneden komt.

Bekleed een Dutch Oven met wat bakpapier, leg de aardappelen in de pan en besprenkel met wat olijfolie. Strooi tot slot nog een beetje zout over de aardappelen.

Bak de aardappelen met onder- en bovenwarmte ( ongeveer 200 °C ) tot de aardappelen gaar en krokant zijn. Eventueel besprenkel je ze tussen door met een beetje olijfolie.

Je ziet het.. een erg gemakkelijk recept dat zich ontzettend goed leent om naar hartelust mee te experimenteren!