Gebrande wortelsalade met geitenkaas en knoflook chips

Vandaag mocht ik weer een masterclass verzorgen voor de Culinaire Vakschool in Groningen. Een regelmatig terugkerende vraag. En het blijft ontzettend gaaf om te doen!

Er zijn weer mooie, en lekkkere, gerechten gemaakt en ook vandaag was ik weer onder de indruk van het niveau. Mooi om te zien hoe men aan “mijn” recepten een leuke draai geven en er zo “hun” recepten van maken.

Een van de recepten die we vandaag gemaakt hebben was een salade van gebrande wortel met geitenkaas en knoflook chips. Heerlijk als bijgerecht en toch bereid op vuur.

Wat heb je nodig?

2 eetlepels rode wijnazijn
150 milliliter olijfolie
zeezout
peper
8 medium grote wortelen
1 eetlepel verse tijm
bosje platte peterselie
400 gram rucola
200 gram zachte geitenkaas

Voor de knoflook chips:

4 grote tenen knoflook
250 milliliter olijfolie

 

Aan de slag:

Maak een vinaigrette (olie en azijn mengsel) door de wijnazijn te vermengen met 5 eetlepels olijf olie. Breng op smaak met zout en peper.

Schrap de wortelen en snijd ze schuin door. Snijd iedere helft in dikke plakken.
Verhit een skillet op hoog vuur. Leg de wortelplakken in de hete skillet en bak ze, zonder draaien, tot ze gebrand maar niet verbrand zijn. Zorg ervoor dat de plakken niet op elkaar liggen.

Draai de plakken om en bak ze tot ze aan de buitenkant knapperig en van binnen zacht zijn. Schep de plakken uit de pan en laat afkoelen.


Meng de blaadjes van de platte peterselie met de rucola. Meng met ongeveer de helft van de vinaigrette. Leg de wortelplakken er bovenop.

Verhit een skillet met een dun laagje van de olijfolie. Voeg direct de geitenkaas toe. Zodra de geitenkaas donker wordt van onderen schep je deze uit de skillet en over de wortelplakken.

Oeps.. vlam in de pan..

Knoflookchips zijn zoet met een lichte nootsmaak als je ze goed bereid. Laat ze iets te lang bakken en ze zijn verbrand. Dus opletten geblazen!

Maak de knoflooktenen schoon en snijd ze zo dun mogelijk.
Gebruik bij voorkeur een mandoline.

Bekleed een schaal met keukenpapier.
Verhit de olijfolie in een skillet of Dutch Oven tot de olie heet is. Dit kun je testen door een plakje van de knoflook in de olie te laten vallen. Als het plakje begint te bruisen is de olie heet genoeg.

Voeg de rest van de plakjes toe en probeer met een schuimspaan de plakjes van elkaar te houden. Frituur de knoflook tot ze goudbruin zijn.

Zodra ze beginnen te kleuren schep je de knoflookchips in de
schaal met keukenpapier

Bestrooi de salade met de knoflookchips en besprenkel met de resterende vinaigrette.