Tortilla van aardappel,tomaat en spinazie

Vandaag mocht ik weer een masterclass geven aan de leerlingen van de Culinaire Vakschool in Groningen. En ook vandaag heb ik genoten!!

Het is zo gaaf om te zien dat mijn enthousiasme voor het koken op houtvuur ook ervaren wordt door anderen. Buiten de recepturen die ik meegebracht had werd er naar hartelust zelf geëxperimenteerd. Super!!

Een van de gerechten die we vandaag gemaakt hebben was een tortilla van gebakken aardappelen, tomaat en spinazie. En die ga ik zeker veel vaker maken!

img_6260

Wat heb je nodig?

500 gr. aardappelschijfjes
500 gr. verse bladspinazie
10 eieren
8 eetlepels ongezouten boter
tomaten
olijfolie
zout
peper

Aan de slag:

Verhit een beetje olijfolie en 2 eetlepels boter in een skillet (gietijzeren koekenpan). Bak de helft van de aardappelen goudbruin en knapperig. Schep ze uit de pan en bak de 2e helft. Voeg boter en olie toe indien nodig. Breng op smaak met zout en peper.

Blancheer de spinazie kort in water dat net van de kook af is. Giet af in een vergiet en koel ze af met koud water. Doe de geblancheerde spinazie in een schoon theedoek en knijp zoveel mogelijk vocht er uit.

Snijd de tomaten in plakjes en bak ze op laag vuur licht aan, voeg de aardappelen toe en verdeel de geblancheerde spinazie in plukjes er overheen. Leg een klein klontje boter op ieder plukje spinazie.

Klop de eieren los in een kom. Giet een derde deel over de aardappelen, tomaten en spinazie. Druk de randen naar binnen op het moment dat het ei begint te stollen. Voeg nog een derde deel van het ei toe en zodra deze begint te stollen het laatste deel.

Bak tot de bodem mooi bruin is en de bovenkant bijna gestold. Je hebt dus niet zoveel hitte nodig onder je pan.
Maak met een spatel de randen los. Leg een groot bord omgekeerd op de pan en keer het bord én de pan in een keer om. Probeer de tortilla heel te houden, maar als hij breekt is het niet erg.
Doe een klein beetje olie in de pan en bak nu de andere kant van de tortilla tot hij mooi bruin is.

Snijd in punten en serveer rechtstreeks uit de pan.

img_6259

Eet smakelijk!