De Vuurmeester & Friends

Wat betekent dat wat er achter op je auto staat, www.devuurmeester.nl? Het is een veel voorkomende vraag en een mooie manier om over mijn grootste hobby te praten.

Wat betekent De Vuurmeester?

Voor mij betekent De Vuurmeester heel veel verschillende dingen.. Begonnen als een idee, geworden tot een website, een hobbymatig bedrijf en een (groot) stuk van mijn leven. Ik zal proberen het uit te leggen..

Het idee van De Vuurmeester is ontstaan uit mijn liefhebberij voor het koken op houtvuur of Oorspronkelijk Koken, zoals ik het noem. Aan het koken beleefde ik altijd al veel plezier, maar toen ik voor mijn verjaardag mijn eerste Dutch Oven kreeg, kreeg ik daarmee ook het “gietijzer-virus” en werd “kookgekte” ook “buiten kookgekte”.

Na jaren van job-hoppen, werd ik door mijn eigen gezondheid gedwongen om keuzes te maken. Een van die keuzes heeft er toe geleid dat ik besloot om de certificaten die jaren daarvoor gehaald had, alsnog om te zetten tot een volwaardig Koksdiploma. Ik had het geluk, niet een, niet twee maar zelfs drie fantastische leermeesters tot mijn beschikking te hebben, en daarmee was het koksdiploma na een jaar binnen handbereik. Een keuze waarvan ik tot op heden nog geen seconde spijt heb gehad.

Een van de dingen die ik  van mijn leermeesters geleerd heb, is dat het goed is om jezelf  als kok te onderscheiden. En met mijn voorliefde voor het buiten koken was dat geen probleem..

Het was mij al opgevallen dat er over het koken in de Dutch Oven niet zoveel Nederlandstalige boeken waren. In het Engels was er ruim voldoende met als nadeel dat  je ook meteen om moet in een compleet ander metrisch stelsel. Cups, Ounces, Fahrenheit en om over de ingrediënten maar niet te spreken.. Dat kon anders…

En zo ontstond de website De Vuurmeester. Een verzameling tips,trucs en recepten. Niet allemaal van mijn hand of door mij bedacht, maar zoals ik ze gemaakt of gedaan had. Niet meer en niet minder.

In Groningen wordt al meer dan 20 jaar het Wereldkampioenschap Snert koken en al meer dan 15 jaar het Wereldkampioenschap Stamppot koken georganiseerd. Een leuk evenement waar zowel de hobbykok als de professionele kok kans heeft om te winnen. En ja.. er doen ook wel eens buitenlanders mee.. Ik heb er op Facebook en op deze website al vaker aandacht aan besteed, en ook dit jaar doe ik weer mee!

Dit evenement leek mij een mooie gelegenheid om De Vuurmeester te promoten. En na overleg met de organisatie kreeg ik toestemming om buiten te koken..

2015 werd een fantastisch jaar! Wat niemand verwachtte, ikzelf al helemaal niet, gebeurde.. ik won en mocht mijzelf een jaar lang Wereldkampioen Snert koken noemen.  Mijn plan om op deze wijze De Vuurmeester te promoten, wierp zijn vruchten af.. en met deze titel op zak werd ik steeds vaker gevraagd om een demonstratie te komen geven of om de catering te verzorgen. En zo werd De Vuurmeester een bedrijf. Een waarmee ik mijn hobby kan betalen.

Beter kan het wat mij betreft niet!

Ik ben De Vuurmeester en De Vuurmeester dat ben ik..

Van kinds af aan werden wij thuis geassocieerd met het bedrijf van mijn vader.. Oh, van de boekhandel? En hoewel ik dat toen wel eens vervelend vond, heb ik dat met De Vuurmeester niet. Ik voel me De Vuurmeester, niet dat ik denk alles te weten, sterker nog.. ik heb nog heel veel te leren en er gaat nog regelmatig iets fout. Vaker dan mij lief is..

Maar De Vuurmeester is een belangrijk deel van mij en mijn leven geworden.

Ik geniet nog iedere keer met volle teugen als ik een workshop mag verzorgen, een demonstratie mag geven, een cateringopdracht mag doen of gewoon voor onszelf aan het koken ben. Anderen deelgenoot kunnen en mogen maken van hoe gemakkelijk, hoe leuk en hoe lekker het Oorspronkelijk Koken kan zijn..

Dat is voor mij De Vuurmeester!

En dat al ruim drie jaar… In die tijd zijn er veel mensen geweest die hebben geholpen om De Vuurmeester te maken wat het nu is. Door te helpen bij catering klussen, door te helpen bij de boekhouding of door het geven van advies en te fungeren als klankbord.

Deze mensen zijn collega’s, familie en vrienden die op allerlei manieren hun steentje hebben bijgedragen. En daar ben ik vreselijk blij mee!

Maar ook mensen die ik niet of nauwelijks ken(de) hielpen mee. Spontaan tijdens een demonstratie, met suggesties en tips op Facebook en via de mail. Zo ongelofelijk gaaf!!!

Zonder jullie was het nooit geworden wat het nu is!

 

Als kleine blijk van waardering voor twee van mijn collega’s ,die steeds weer bereid zijn om mij te helpen waar nodig en om als sparring partner te fungeren, heb ik deze messen laten maken.