Zoete chilisaus

Sauzen.. De een die zweert erbij en eet bij voorkeur niets zonder sauzen, de ander gruwelt ervan.. Tijdens de koksopleiding leer je dat een goede saus het gerecht versterkt en dus met mate gebruikt dient te worden. Een saus kan je gerecht maken én breken.. Niet voor niets luidt het gezegde: “Aan de saus herkent men de kok”.

Persoonlijk houd ik wel van een beetje pittigheid en een van mijn favoriete sauzen is dan ook chilisaus. Die kun je natuurlijk kant en klaar kopen, maar het is veel leuker én lekkerder om hem zelf te maken. En helemaal niet zo moeilijk. De zoete chilisauzen uit de supermarkt zijn vaak helder, die worden dikker gemaakt met zetmeel. In “mijn” recept is dat lastig vanwege het gebruik van citroensap dat er voor zorgt dat zetmeel minder goed bindt. Om de saus op dikte te krijgen laat ik het gewoon wat verder inkoken. De saus is daarna een paar maanden houdbaar in de koelkast.

Bestand_000

Wat heb je nodig?

5 rode pepers
1 grote bol solo knoflook of 4 tenen
100 milliliter citroensap
50 milliliter gembersiroop
60 milliliter sojasaus
250 gram suiker
1/2 theelepel zeezout

Aan de slag:

 Hak de knoflook en de pepers zo fijn mogelijk, dit kun je ook in een blender doen in dat geval adviseer ik je dat samen met het citroensap te doen.

Wil je een minder pittige saus, verwijder dan voor het fijnhakken de zaden en zaadlijsten. Je kunt dan ook wat minder suiker gebruiken. 200 gram is dan in de meeste gevallen ruim voldoende.

Doe het pepermengsel in een pan en voeg de overige ingrediënten toe, kook in tot de gewenste dikte. Houd rekening met het feit dat de saus dikker wordt naar mate deze afkoelt.

Bestand_003

Deze saus is heerlijk bij kip of varkensvlees en kan ook goed gebruikt worden als basis voor een marinade.

Wist je dat.. pittigheid zich het beste laat blussen met melk of suiker? Water of bier zorgt er alleen maar voor dat de capsaïcine ( het stofje dat de pittigheid veroorzaakt) door je hele mond gespoeld wordt. Wat tot gevolg heeft dat je hele mond “in brand” staat.