Wat kun je doen met zoute citroen? Kip Tajine!!

IMG_5640

Weet je het nog? Een aantal weken geleden plaatste ik hier het recept voor zoute citroenen. De citroenen hebben een aantal weken in het zout gestaan en nu was het tijd om ze te gaan gebruiken. Niet allemaal natuurlijk, maar in elk geval een. Dat was een mooie gelegenheid om de tajine, waarover ik datzelfde blog al schreef, in gebruik te nemen.  En waarmee kan dat beter dan met een kip tajine!

Traditioneel wordt in de Marokkaanse keuken de tajine gebruikt op een houtskoolstove.. en laat het Vuurmeestertje nu net zo’n ding hebben staan..

IMG_5645

 

Wat heb je nodig??

400 gr. kipfilet
2 eetlepels ras el hanout
2 eetlepels abrikozenjam
1 eetlepel honing
1 eetlepel harissa of sambal
1 zoute citroen
1/2 theelepel gemberpoeder
1 theelepel rozemarijn
1 blik tomatenblokjes (400 gr.)
1 kippenbouillonblokje
2 uien
4 teentjes knoflook
bosje verse koriander
zonnebloemolie
water

Aan de slag:

Snijd de kipfilet in blokjes. Verhit een scheutje zonnebloemolie in de tajine en bak de kipfiletblokjes rondom aan. Kruid de kip met ras el hanout (een kruidenmengsel dat je tegenwoordig in iedere supermarkt kan vinden). Hak de knoflook fijn en snipper de ui.

IMG_5639

Schep de kip uit de tajine en fruit de ui en knoflook in de tajine aan, evt. nog een klein beetje olie toevoegen.

IMG_5641

Voeg de harissa, de gemberpoeder en de rozemarijn toe. Harissa is een hete rode saus die in de oosterse keuken veel gebruikt wordt, LET OP! harissa kan erg heet zijn, afhankelijk van het merk, gebruik dus met mate. Later meer toevoegen kan altijd.. Sambal is een prima alternatief voor harissa.

 Doe de kipblokjes terug bij het mengsel en roer de abrikozenjam en de honing er door. Rasp de schil van de zoute citroen en haal het vruchtvlees eruit. Dit gaat ook bij het mengsel. Voeg de tomatenblokjes en het blokje kippenbouillon toe en roer het geheel goed door elkaar. Voeg ,indien nodig,  zoveel water toe dat het geheel net niet onder staat. Zodra de tajine begint te koken doe je het deksel op de tajine. Het geheel moet nu nog ongeveer 20 minuten stoven.

IMG_5647

Breng eventueel de tajine op smaak met wat ras el hanout en garneer met wat fijngesneden verse koriander.

IMG_5650

Serveer met wat couscous of (basmati) rijst en een stukje naanbrood smaakt er ook heerlijk bij..

IMG_5652

Eet Smakelijk!!