Veul hail en zeeg’n int nije joar! Dat is de de traditionele nieuwjaarswens in het Gronings, oftewel.. gelukkig nieuwjaar! En dat wens ik jullie, de lezers van dit blog ook. Dat 2016 het jaar mag zijn waarin je al je wensen kan verwezenlijken! Maak er een fantastisch jaar van!
Het is de eerste dinsdag van 2016, en dus tijd voor een nieuw blog. Ook traditie en een die ik, ook dit jaar, van plan ben om voort te zetten. Iedere dinsdag een nieuw blog, of dan toch bijna iedere dinsdag..
Natuurlijk wil ik ook de traditie van het buiten koken voortzetten, het nieuwe jaar zijn we dan ook al goed begonnen met Glühwein uit de ketel. Lekker hoor! Oudejaarsavond 2014 hebben we dat ook gedaan met een heel aantal buren, ook dat begint al een traditie te worden.
Het is vandaag 5 januari, de verjaardag van mijn grootmoeder. In onze familie wordt ze liefkozend Frau Böhm genoemd, ze is helaas al een aantal jaren niet meer bij ons maar ze komt nog regelmatig in anekdotes en herinneringen voorbij. En aangezien we afgesproken hebben dat ze pas echt weg is als we niet meer over haar praten of aan haar denken, weet ik zeker dat ze nog heel lang bij ons is.
Een van de herinneringen die ik aan haar heb is de traditionele maaltijd op nieuwjaarsdag.. En dat was altijd, zo als in Groningen het gebruik is, stamppot snijbonen. Een maaltijd die ze, voor mij, voorgoed verpest heeft.. Stamppot snijbonen zal ik nooit meer lekker gaan vinden! Mijn oma kon namelijk niet koken, en dat wist ze zelf ook.. Zoute snijbonen bij de gezouten aardappelen, door elkaar gestampt zonder vocht of boter. Kurkdroog en knetter zout. En toch kwamen we ieder nieuwjaarsdag weer bij elkaar.. want ook al spreek je elkaar weinig, je bent en blijft familie. En dat is belangrijk.. Vanaf het moment dat ik mijn eerste schreden op het culinaire pad zette kookte ik op nieuwjaarsdag ook een alternatieve stamppot. Want dat vond oma ook leuk en misschien ook wel lekker.. Hoe het ook zij.. het maakte de traditie iets prettiger.
In het zuiden van Amerika heeft men een geheel andere (culinaire) traditie. Daar eet men op nieuwjaarsdag een gerecht genaamd Hoppin’ John. Het bestaat uit ui, paprika, tomaten, spek, zwarte ogen bonen en rijst. Als je dit gerecht eet op nieuwjaarsdag, dan zal je een voorspoedig jaar hebben. Je eet het gerecht met kool. Dat kan mergkool, groene kool of zelfs boerenkool zijn. Het groene van deze koolsoorten symboliseert de kleur van de dollar en zou er voor zorgen dat het ook op financieel vlak een goed jaar wordt. Op 2 januari noem je de overgebleven Hoppin’ John, Skippin’ Jenny. Het eten van de restjes symboliseert zuinigheid en bevordert dus de kans op financiële voorspoed.
Of het ook zo werkt? Ik heb geen idee.. maar ik weet wel dat Hoppin’ John een fantastisch gerecht is om in de Dutch Oven te bereiden. En hoewel ik dit jaar geen Hoppin’ John heb gemaakt, wil ik jullie het recept niet onthouden.
Wat heb je nodig?
350 gram zwarte ogen bonen
400 gram gekookte rijst
150 gram gerookt spek
6 gepelde tomaten
2 eetlepels olijfolie
2 tenen knoflook
1 gesnipperde ui
1 groene paprika
1 theelepel zwarte peper
1 theelepel cayennepeper
1 theelepel paprikapoeder
1 laurierblad
water
zout
Aan de slag:
Meng de cayennepeper, de zwarte peper en de paprikapoeder door elkaar.
Snijd het gerookte spek in reepjes van ongeveer 2 cm. Verhit de olijfolie in de Dutch Oven en bak hierin de spekreepjes bruin, hak de knoflook fijn en voeg deze samen met de gesnipperde ui toe en laat deze kort mee fruiten. Snijd de paprika in stukjes. De zwarte ogen bonen en de paprikastukjes gaan samen met de kruidenmix en het laurierblad bij het spek, knoflook en uien mengsel. Voeg zoveel water toe dat alles net onder staat. Breng het geheel aan de kook en laat op een matig vuur ongeveer 2 uur koken, De bonen zijn gaar als ze zacht zijn. Indien nodig kun je nog wat water toevoegen.
Snijd de gepelde tomaten in blokjes, deze gaan samen met de gekookte rijst bij het mengsel als de bonen gaar zijn. Laat het geheel nog even goed doorwarmen. Verwijder het laurierblad. Breng het geheel op smaak met wat zout en eventueel wat versgemalen peper.
De zwarte ogen boontjes uit dit recept danken hun naam aan de zwarte vlek op de boon. Het is verkrijgbaar in blik maar ook in gedroogde vorm bij de betere groentenjuwelier. Mijn voorkeur gaat uit naar de gedroogde variant. Laat de boontjes dan een nacht in koud water weken.
Eet Smakelijk!
Ik hoop dat jullie ook in 2016 de traditie van het lezen van dit blog blijven voortzetten. Het jaar is al goed begonnen want op 1 januari van dit jaar bereikten we de mijlpaal van 500 volgers op de Facebookpagina van de Vuurmeester. Daar ben ik ontzettend blij mee!! Voor iedereen die de pagina al volgt op Facebook: Bedankt!!