Kalkoen al asador of te wel kalkoen van het kruisspit

Als je een Zuid-Amerikaan vraagt of hij wel eens gehoord heeft van al asador grillen dan zal hij je waarschijnlijk lachend om de hals vallen en onder luid gejuich zijn goedkeuring laten blijken.. Vraag hier eens aan een willekeurige barbecuert en waarschijnlijk zal hij je aankijken alsof hij het in Keulen hoort donderen.. En als je het probeert te verduidelijken door te zeggen dat je een grillspit in de vorm van een kruis bedoelt dan nog zullen velen je niet-begrijpend aankijken.

asador

Tijd dus om daar wat verandering in te brengen.. Met wat simpel las- en boorwerk werd er een kruisspit in elkaar gezet. Deze bestaat uit een stalen pin of buis waarop 2 dwarsverbindingen worden gemaakt. Die van mij bestaat uit een buis met daarin een aantal gaten geboord zodat de afstand tussen de dwarsverbindingen vergroot of verkleind kunnen worden.

Ik had nog een kalkoen van een behoorlijk formaat liggen, deze leek mij uitstekend geschikt om het asador grillen mee te proberen. door de kalkoen aan de borstzijde open te knippen, of hakken.. als je net als ik beschikt over een wildschaar van dubieuze kwaliteit. Gelukkig had het Vuurmeestertje ook nog een scherpe vleesbijl tot zijn beschikking.

kalkoen

Als smaakmaker wordt in de Zuid-Amerikaanse keuken gebruik gemaakt van Salmuera, grof (zee)zout opgelost in water, waar naar wens eventueel kruiden aan toegevoegd kunnen worden.

salmuera

Wat heb je nodig?

1 kalkoen

voor de Salmuera:

500 milliliter water

4 eetlepels grof zeezout

evt. wat kruiden (ik gebruikte een bbq mix van chili,koriander knoflook en wat rozemarijn)

Aan de slag:

Open de kalkoen aan de borstzijde en “klap” de kalkoen open.. in de barbecue wereld noemen ze dat ook wel “roadkill”.

roadkill

Bevestig de kalkoen aan het kruisspit. Maak een vuur en plaats het kruisspit schuin naast het vuur. Met de open geklapte zijde naar het vuur. De botten in het vlees bevatten veel smaak en door deze te verhitten trekt dit in het vlees.

aan het spit

Maak intussen de Salmuera door het zout en het water te verwarmen totdat het zout is opgelost. Je kunt eventueel nog andere kruiden toevoegen.

Besprenkel met enige regelmaat de kalkoen met salmuera, na verloop van tijd kun je het spit omdraaien zodat de andere kant naar het vuur gericht is.

Door het spit schuiner of minder schuin te zetten kun je de temperatuur regelen.  Qua kleur had de kalkoen nog wel even langer kunnen blijven hangen maar omdat kalkoen geneigd is om snel droog te worden durfde ik dat niet aan.. Het had achteraf prima gekund want bij het aansnijden bleek het vlees allerminst droog, maar lekker mals en met een heerlijke rooksmaak.

kalkoen gaar

open buikje

pootje

Het asdor grillen is een leuke manier om hele kalkoenen, kippen, lammeren of zelfs hele runderen mee te grillen. Maar voor het laatste heb je wel wat meer vuur en een heel stevig spit nodig..

kruisspit

al asador