Dutch Oven Rollade met aardappelpartjes en groenten

IMG_5059

Herfst, een van mijn favoriete jaargetijden.. zolang het droog is tenminste. Nee, serieus.. ik kan echt genieten van een mooie herfstdag. Als de zon schijnt en je ziet alle prachtige herfstkleuren, dan begint het bij mij direct te kriebelen. En vandaag hadden we zo’n dag. De warmste 3 november ooit gemeten las ik zelfs.. Het kon dus ook niet anders of het vuur moest aan.

Ik had nog een heerlijke runderrollade liggen die ik afgelopen zaterdag had gekregen. Die dag stond de Vuurmeester bij de plaatselijke slager, Keurslager Westerman snert te koken.  Veel mensen zijn komen proeven of bleven gewoon even staan voor een praatje. Een topdag dus!

IMG_5049foto: JW Woldering

Deze rollade, die gemaakt werd van het vlees van schotse hooglanders, kon perfect in mijn 3qt Dutch Oven. Voor het braden van vlees is het formaat van je schaal of pan belangrijk. Is de pan te groot, dan heb je meer boter nodig en loop je een groter risico op verbranding. Is die te klein, dan verloopt het garingsproces niet optimaal omdat de warmte niet voldoende kan circuleren. Zoek dus altijd een schaal of pan die bij je stuk vlees past.

IMG_5063

Samen met de rollade heb ik wat aardappelpartjes, rozemarijn en verschillende soorten groenten mee gebraden/gestoofd. Dat noemen ze ook wel een pot roast. Een echt herfst recept!

IMG_5064

Wat heb je nodig?

1 rollade
2 winterpenen
2 uien
3 tenen knoflook
champignons
tomaat
500 gram aardappelen
rozemarijn
2 theelepels gekneusde peperkorrels
3 blaadjes laurier
1theelepel venkelzaad
scheut rode wijn
boter
olijfolie

Aan de slag:

Smeer de rollade licht in met een beetje olijfolie, Smelt een flink stuk boter in je Dutch Oven en braad hierin de rollade rondom licht aan. Kneus in een vijzel de peperkorrels en het venkelzaad. voeg dit samen met de laurierblaadjes bij de rollade. Doe het deksel op de Dutch Oven en leg de benodigde hoeveelheid briketten bovenop het deksel. Hier vind je de benodigde aantallen voor jouw Dutch Oven, de temperatuur moet ongeveer 195 graden Celsius zijn.

Keer de rollade regelmatig, er zijn erg veel verschillende dingen van invloed op de temperatuur. Het is dus lastig te zeggen hoelang de rollade moet braden. Er gaat niets boven je eigen waarneming. Ik neem als vuistregel een half uur per 500 gram rollade.

Snijd de winterpenen en de uien in plakken, de aardappelen, de champignons en de tomaten in partjes en hak de knoflook grof. Meng dit in een kom door elkaar, besprenkel met een beetje olijfolie en bestrooi met de grof gehakte rozemarijn.

Laat het groente mengsel het laatste half uur met de rollade mee braden.

Als de rollade gaar haal je deze uit de pan en laat je hem afgedekt met alufolie minimaal een half uur rusten. Daarmee geef je de vlees sappen de tijd om weer door het vlees te trekken, zo wordt het vlees minder droog.

IMG_5068 - kopie

Kijk of de groenten gaar zijn en laat ze evt. nog even door garen. Schep de groente uit en blus het braadvocht af met een flinke scheut rode wijn. Laat het wijn mengsel nog even een beetje inkoken tot je een lekkere saus hebt. Deze kun je apart bij de rollade serveren.

IMG_5065 - kopie

Eet smakelijk!