Afgelopen week kwam ik toevallig een recept tegen om zelf tortilla’s te maken. Nu zijn tortilla’s bij het Vuurmeestertje thuis een erg geliefd gerecht, dus dat kwam goed uit. Eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk om ze zelf te maken en ze zijn wel heul erg lekker!!
Ik vulde ze met gemarineerde kippendij, ijsbergsla, tzatziki en rode ui.
Wat heb je nodig?
1 à 2 rode uien in ringen
fijngesneden ijsbergsla
Voor de tortilla’s:
425 gram bloem + een beetje om het werkblad mee te bestuiven
100 gram ongezouten boter
50 milliliter warm water
7 gram zout
Voor de gemarineerde kippendij:
1 kilo kippendij
1 solo knoflook of 3 tenen knoflook
sap van een halve citroen
wat fijngehakte rozemarijn
olijfolie
peper
zout
Voor de tzatziki:
500 milliliter Griekse yoghurt
1 komkommer
1 solo knoflook of 3 teentjes knoflook
1 eetlepel olijfolie
dille
sap van een halve citroen
peper
zout
Aan de slag:
We beginnen met de marinade voor de kippendij. Hoe langer deze in de marinade staat hoe lekkerder.
Hak de knoflook fijn, voeg hierbij het sap van een halve citroen, de fijngehakte rozemarijn, wat peper en zout en een flinke scheut olijfolie. Giet dit over de kippendij. Zorg dat al het kippendijenvlees bedekt is met de marinade, dek de schaal af en zet in de koeling.
Nu gaan we de tzatziki maken, want ook hiervoor geldt.. hoe langer de smaken de kans krijgen om op elkaar in te werken hoe beter..
Was de komkommer, snijd de uiteinden eraf en snijd de komkommer in twee helften. Verwijder met een lepel de zaadlijsten. Rasp de komkommer fijn boven een fijnmazige zeef, komkommer bestaat voor het grootste gedeelte uit vocht en dat hebben we voor dit recept niet nodig. Druk met de bolle kant van een lepel het meeste vocht ui de komkommerrasp en laat goed uitlekken. Doe de Griekse yoghurt in een schaal en knijp hierboven de teentjes knoflook uit. Meng de olijfolie samen met het citroensap en wat dille door elkaar. Voeg de komkommerrasp toe en breng het geheel op smaak met wat peper en zout. Zet de tzatziki koud weg voor minimaal een uur.
En dan de tortilla’s.. Deze gaan we straks bakken in een koekenpan of skillet. De tortilla’s zijn het lekkerste als ze à la minute gemaakt worden. Ze zijn dan ook het gemakkelijkste te vouwen. Mocht je maar een pan hebben, dan kun je ze ook onder wat alufolie warm houden.
Meng de bloem met het zout in een kom. Verkruimel met je vingers ( wel ff je handen wassen hé ) de boter door de bloem tot je een kruimelig deeg krijgt. Voeg hier, in delen, het warme water toe. Kneed alles door elkaar tot je een plakkerige, maar niet natte, deegbal hebt. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken en maak hier balletjes van. Als je een grote pan gebruikt maak je wat minder balletjes die wat dikker zijn.
Laat de balletjes ongeveer 10 minute rusten. Bestuif je werkblad met wat bloem en rol de balletjes met een deegroller uit tot een ronde plak van ongeveer 2 millimeter dik.
Verhit je koekenpan of skillet op niet al te hoog vuur, je moet je vlakke hand ongeveer 6 tellen vlak boven de bodem van de pan kunnen houden. Je merkt vanzelf wat de ideale temperatuur is om mooie tortilla’s te krijgen. Het is verstandig om aan de rand van je vuur een plek te creëren waar je wat gloeiende kolen kunt uitspreiden. Dat stelt je in staat om daar je tortilla’s te bakken terwijl je het kippendijenvlees op een wat hogere temperatuur kunt bakken.
Bak de tortilla’s ongeveer 1 minuut aan elke kant.
Bak de gemarineerde kippendij in een hete pan bruin en gaar.
Vul het midden van de tortilla met wat ijsbergsla. Leg hier een paar stukken kippendij op, schep een beetje van de tzatziki over heen en leg er een paar ringen van de rode ui op.
Vouw de tortilla op door een kant naar binnen te vouwen, daarna de onderkant er een stukje overheen te vouwen en tot slot vouw je de ander kant ook naar binnen. je hebt nu een soort envelop. Dit zorgt ervoor dat je vulling er niet zo snel uitvalt.
Das ja lekker ja!!