Dutch Oven Tarteletjes.. kan dat??

Het was afgelopen zaterdag heerlijk weer.. en dat betekent lekker naar buiten. Lekker genieten van een goed boek en een kopje koffie in de zon. Dat goede boek was in mijn geval een kookboek, ik mag graag even bladeren in mijn nog altijd uitdijende verzameling kookboeken. Voor mij een leuke manier om wat inspiratie op te doen.

Tussen de stapel boeken die ik uit de kast getrokken heb, zit een klein boekje waar van de aanblik me het water al in de mond doet lopen… Tarteletjes, zoet en hartig. Tarteletjes zijn kleine gebakjes met een zoete of hartige vulling, en die in dit boek zien er wel heel lekker uit!!

Mijn kopje koffie voelt ineens wel een beetje kaal aan….

Eigenlijk heb ik geen zin om nog uitgebreid boodschappen te gaan doen, gelukkig heb ik altijd wel wat in huis en het duurt dan ook niet lang of ik heb al een aardig idee wat ik zou willen maken.  Tarteletjes met een custard en chocolade vulling en een soort van mini pizza tarteletje.

Terwijl ik naar de oven loop om deze voor te verwarmen, vraag ik mij af of dit niet net zo goed in de Dutch Oven kan? Ik geef toe.. normaal gesproken zou dit het eerste zijn dat in mij opkomt.. Zullen we het maar houden op een kortstondige vlaag van verstandsverbijstering? Het duurde dan ook niet lang voor het vuur brandde..

Enfin, ik maakte twee soorten tarteletjes. Een zoete en een hartige variant.

Tarteletjes kun je maken met verschillende soorten deeg en verschillende vullingen, ik maakte ze met wat ik toevallig in huis had en maakte het mijzelf makkelijk door kant- en klare bladerdeeg te gebruiken. Als vorm maakte ik gebruik van zandtaartvormpjes.

Wat heb je nodig?

Een paar plakjes bladerdeeg
zonnebloemolie

Voor de zoete vulling:

13 gram custardpoeder
13 gram suiker
200 milliliter melk
stukje chocolade

Voor de hartige vulling:

ketchup
een paar plakjes salami
gesnipperde uien of ringen
cherrytomaat in plakken
Italiaanse kruiden
(geraspte) kaas

Aan de slag:

Steek kleine rondjes uit de plakjes bladerdeeg, dat gaat het makkelijkste als het bladerdeeg nog een beetje bevroren is.

Vet de vormpjes in met een beetje zonnebloemolie, bekleed de vormpjes met het deeg. Prik het deeg in met een satéprikker of vork om te voorkomen dat het deeg teveel rijst. Om die reden druk ik er een tweede vormpje in die aan de buitenkant licht ingesmeerd is met olie.

Bak de vormpjes af in de Dutch Oven, onder het bakken was het bij mij wel nodig om de vormpjes een paar keer aan te drukken omdat ze door het bladerdeeg uit de vorm werden gedrukt.

Voor de zoete vulling:

Meng het custardpoeder met de suiker en een paar eetlepels melk. Verwarm de rest van de melk en voeg het custardmengsel toe. Roer goed door en breng aan de kook. Laat al door roerend 3 minuten doorkoken.

Vul de tarteletjes met de custard en laat afkoelen tot de custard stijf is geworden. Garneer met een beetje chocolade ( al dan niet gesmolten).

Voor de hartige vulling:

Snijd de salami in kleine stukjes. Vul de vormpjes met een beetje ketchup, de stukjes salami, een beetje ui en cherrytomaat. Strooi er een beetje van de Italiaanse kruiden over en wat (geraspte) kaas.

Bak kort af in de Dutch Oven tot de kaas gesmolten is.

Dit ga ik zeker vaker mee experimenteren, ook leuk om samen met kinderen te doen!