De op één na lekkerste Roti van de wereld

 

Mijn (stief)dochter (wat is dat toch een naar woord) heeft een Surinaamse oma. En wat kunnen Surinaamse oma’s goed? Juist.. koken! En deze oma heeft als specialiteit: Roti.

Tja, dan ben je als papa mooi in de aap gelogeerd, want aan oma’s roti kan niemand tippen.. Een lange tijd heb ik de boot af kunnen houden en mezelf er onderuit weten te praten, tot de afgelopen week. Papa, jij bent kok dus je kunt best roti maken!! Deze opmerking ging gepaard met de allerliefste glimlach die je je maar kunt voorstellen. Ook op acht jarige leeftijd weten ze al precies hoe ze je om hun vinger moeten winden..

Papa kon nog net lang genoeg het hoofd koel houden om af te kunnen spreken dat het op papa’s wijze mag.. en hier thuis weten ze allemaal wat dat betekent. De benodigde ingrediënten werden in huis gehaald en het vuur ging aan.

Het resultaat?? Heerlijk, aldus dochterlief…. maar….niet zo lekker als die van oma. En zo hoort het!

Hieronder volgt dus het recept voor de op één na lekkerste roti van de wereld.

IMG_3242

Wat heb je nodig?

(voor 6 personen)

600 gram kipfilet, drumsticks of kippenbouten ( ik heb gebruik gemaakt van filet)

3 tenen knoflook

1 grote ui in snippers

6 aardappelen, vastkokend

600 gram verse sperziebonen of kousenband

6 roti vellen (te koop bij de betere toko)

6 hardgekookte eieren

700 milliliter water

1 blikje tomatenpuree (140 gram)

 sambal naar smaak

olie

5 eetlepels Kerrie Masala (ook bij de toko)

3 bouillonblokjes

Aan de slag..

Schil de aardappelen en snijd ze in grote stukken, 4-6 stukken per aardappel. Kook deze in een pan,ketel of Dutch Oven beetgaar. Maak de bonen of kousenband schoon en knip/snijd deze in stukjes. Ik knip ze in ongeveer drie stukken. Kook deze ook beetgaar.

Snijd de kipfilet in stukjes, als je drumsticks of kippenbouten gebruikt kun je deze stap overslaan. Bak de kip in wat olie bruin, maar nog niet helemaal gaar. Dat kan in een Dutch Oven, een skillet (gietijzeren koekenpan),ketel of gietijzeren wok. Knijp boven je pan 2 tenen knoflook uit en fruit dit samen met de ui en de sambal aan. Bewaar een beetje ui voor bij de eieren. Voeg de tomatenpuree toe en laat deze ook even mee fruiten. Voeg nu 4 eetlepels kerrie masala en het water toe.

Verkruimel nu de bouillonblokjes in de mix en doe ook de aardappelen en bonen erbij. Laat de mix, onder regelmatig roeren, inkoken tot sausdikte.

IMG_3243

Pel de hardgekookte eieren en bak deze op een lage temperatuur, in een skillet met een beetje olie. voeg de resterende ui toe en knijp de laatste teen knoflook uit boven de pan. Voeg nog 1 eetlepel kerrie masala toe en laat het geheel even aan fruiten.  Je kunt de eieren aan de saus toevoegen, maar ik serveer ze liever apart.

Verwarm in een skillet of op de deksel van de Dutch Oven de roti vellen.

Serveer samen met de saus en de eieren.

Tip: Mocht de saus te pittig zijn, voeg dan een klein beetje suiker toe om het wat minder scherp te maken.