Dutch Oven Boterkoek

En ineens was het warm! Niet dat ik het erg vind hoor, integendeel.. Vuurmeestertje is niet bang voor een beetje kou, maar op deze manier is het wel een stuk aangenamer.

Het enige nadeel van de warmte is dat je zo weinig zin hebt in de dingen die toch echt moeten gebeuren.. Huishouden, afwas, boodschappen etceterera etcetera.. Ik probeer dat soort dingen dan maar zo snel mogelijk af te handelen. Soms iets te snel.. ’s avonds bij de koffie kwam ik erachter dat ik vergeten was om iets lekkers bij te halen. En daar had ik juist zo zin in!

Dan kun je een paar dingen doen.. je gaat alsnog terug naar de supermarkt of je slaat de koffie over en gaat meteen aan de borrel.. of je kijkt wat je in huis hebt om zelf even wat in elkaar te flansen. De laatste optie vond ik het beste, en gelukkig had ik voldoende in huis om een boterkoek te maken. En laat ik daar nu net gek op zijn..

Wat heb je nodig?

200 gram roomboter op kamertemperatuur
200 gram suiker
2 zakjes vanillesuiker
1 ei
snufje zout
250 gram bloem
rasp van een halve citroen
eventueel amandelen voor garnering

Aan de slag:

Klop de roomboter samen met de suiker en vanillesuiker tot een zacht mengsel.

Klop het ei los en voeg 2/3 van het ei, samen met een snufje zout, toe aan het botermengsel. Voeg in gedeelten de bloem en de cirtroenrasp toe en kneed tot een samenhangend deeg.

Bekleed de binnenkant van je Dutch Oven, ik gebruikte een 5qt, met bakpapier. Schep het deeg in de Dutch Oven en strijk met de bolle kant van een natte lepel het deeg glad.

Bestrijk de bovenkant van het deeg met een beetje van het resterende ei. Als je de koek wilt garneren met amandelen, vermeng je een beetje van het ei met wat van de amandelen.

Je kunt de boterkoek ook versieren met wat strepen die je met een vork trekt.

Bak de boterkoek gaar. De gaarheid kun je testen door een sateprikker in het midden van de koek te steken. Komt deze er schoon weer uit, dan is de koek gaar.

Laat de koek goed afkoelen voordat je deze uit de Dutch Oven haalt. Als de koek nog te warm is breekt ze sneller.

Eet smakelijk!