Sterren van de hemel

9789081764865

Het is woensdagmiddag als ik een whatsapp bericht ontvang van mijn vriend Werner, de Stamppotkoning, of ik ’s avonds nog op het honkbalveld ben, want hij heeft een boek voor me. Nu schrijft Werner zelf ook kookboeken en zo nu en dan krijg ik een kookboek van hem. Daar ben ik altijd blij mee, want kookboeken heb je nooit genoeg!

Ik ben dan ook zeer benieuwd wat hij deze keer voor me heeft.

Als we elkaar ’s avonds bij de training van de kinderen treffen, krijg ik een boek in handen gedrukt.. “Sterren van de hemel” heet het. Gaaf! Een boek met recepten voor als je last hebt van voedselallergieën of voedselintolerantie. Iets wat ik uit mijn eigen leven goed ken, zowel mijn vrouw als ik kunnen niet alles eten en ook in mijn werk heb ik daar dagelijks mee te maken.

Enthousiast blader ik het boek door. Het is een typisch Loopvis boek. Een boek van deze uitgever heeft altijd iets bijzonders qua vormgeving, en ook bij dit boek valt het direct op dat de kaft uit een glad en een ruw gedeelte bestaat. Prachtig! En bovendien duurzaam gemaakt.

En dan de inhoud.. Het eerste wat mij opvalt is dat het allemaal maakbare recepten zijn. Je ziet wel eens kookboeken die vol staan met prachtige foto’s en de mooiste recepturen, maar waar ik mij dan van afvraag: Wanneer maak je dit?

Dat is bij Sterren van de hemel ab-so-luut niet het geval! Deze recepten kun je iedere dag gebruiken. Van soepen, sauzen, salades tot hoofd-, bij- en nagerechten.. je vindt het allemaal in dit prachtige boek.

Dan valt mijn oog ineens op een foto..  Zo halverwege het boek zie ik een driepoot met een Dutch Oven boven een houtvuur. Waar ik zo-even ook met een half oog de verrichtingen van de kinderen op het veld in de gaten hield, ben ik nu met mijn hoofd geheel en al bij het boek. Wauw!!!! Koken op open vuur staat er boven. Gevolgd door een inleidende tekst waarin de schrijfster Larisse van der Haar-Buijze in een paar zinnen precies weergeeft zoals ik dat ook ervaar. Snel blader ik dit gedeelte van het boek door, stoofpot uit de Dutch Oven, Chili con Carne, pizza.. Je zult begrijpen.. Vuurmeestertje is verkocht.

Als ik opkijk is de training afgelopen en aan de grijns op het gezicht van Werner is te zien dat dit het effect was waar hij op hoopte. Misschien kun je een stukje op de Vuurmeester schrijven over dit boek is zijn suggestie. Misschien?? Niks misschien,  dat ga ik doen! Ik heb wel een mailadres, gaat Werner verder.. Als je haar een mailtje stuurt heeft ze misschien ook wel een recept voor je. Kan dat ook mooi op de site.  Ik ben de koning te rijk..

Thuis kan ik op mijn gemak het boek nog even bekijken. In de inleiding schrijft Larisse: Mijn grootste inspiratie is mijn zoontje Daan*. Zijn prachtige wens werd mijn missie: ‘iedereen moet kunnen genieten van lekker eten, zelfs als zij ‘niets’ mogen.’ Het wordt me duidelijk dat Daan* een van de sterren aan de hemel is..

Voor mij maakt dat het boek nog waardevoller en hoe meer ik lees, hoe meer ik tot de conclusie kom: Missie geslaagd!

Het gedeelte over het koken op houtvuur was mijn ‘hook’, maar de recepten in dit boek maken het  voor iedereen mogelijk om samen te genieten. En samen genieten is het belangrijkste ingrediënt voor lekker eten. Je realiseert je pas hoe belangrijk eten is als je ervaart dat het genieten ervan niet voor iedereen vanzelfsprekend is.

Heb je je ooit afgevraagd welke boeken je meeneemt als er brand uitbreekt? Ik wel.. mijn antwoord is: degenen die het dichtste bij de deur staan. Reken maar dat Sterren van de hemel direct naast de deur staat!

SVDHomslag3D

Titel: Sterren van de hemel

Auteur: Larisse van der Haar-Buijze

Fotografie: Ben Deiman

Vormgeving: Ko Sliggers

ISBN: 978-90-817648-6-5

Pagina’s: 224

Uitvoering: hardcover (linnen)

Verkoopprijs: € 29,95

Inmiddels heb ik mail contact gehad met Larisse en mijn wens om op dit blog een recept te mogen plaatsen werd met enthousiasme begroet. Reeds de volgende dag kreeg ik het recept mét foto’s in de mail.  Waar voor nogmaals mijn hartelijke dank!

Het recept vindt je hier!