Allemaal nieuwigheden..

IMG_3126

Het houdt niet op.. en als het aan mij ligt, dan hoeft dat ook niet! Ik schreef al eens eerder dat het zo gaaf is om te merken hoe sinds het begin van dit blog er steeds maar weer allerlei leuke dingen voorbij komen. En dat gaat maar door.. De afgelopen week stond in het teken van plannen. Nieuwe plannen, concrete plannen en zelfs woeste plannen.. Echt helemaal te gek!

Een van de dingen die voorbij kwam was het plan om tijdens de introductieweek van het Noorderpoort College iets te gaan doen met Oorspronkelijk koken. Te gek toch?

En dan was er het gesprek via Facebook wat ik had met de mensen achter de Busbq-smokers. Ze bouwen fantastisch mooie smokers en zijn druk bezig om de mogelijkheden van de smoker uit te breiden. Als Vuurmeester kan ik straks wellicht een bijdrage leveren aan de testfase. Super!

Nieuw.. sinds deze week is De Vuurmeester aangesloten bij de International Dutch Oven Society (IDOS). Deze organisatie organiseert diverse kookwedstrijden voor Dutch Oven enthousiastelingen waaronder een heus WK. Daar kan De Vuurmeester toch niet ontbreken..Hun motto Good Friends, Good Food, Good Fun (3x GF) onderschrijf ik dan ook van harte!

Ook nieuw.. 4 stuks bread and biscuitsticks. Dat hebben jullie vast wel eens gedaan, broodjes bakken boven het kampvuur. Met een lange stok waar je om het uiteinde wat brooddeeg draait. Als kind heb ik veel van dit soort broodjes gebakken. Het eindresultaat was meestal; de buitenkant zwart verbrand en de binnenkant niet gaar. Tenminste zo was het bij mij wel.. Maar met deze stokken behoort dat tot de verleden tijd. Deze stokken hebben een metalen kern waar je het deeg om heen wikkelt. Die kern zorgt er voor dat het deeg gelijkmatig gaart.

Bread and biscuit sticks
Bread and biscuit sticks
Kampvuur broodje
Kampvuur broodje
De metalen kern
De metalen kern

Ik hoop binnenkort een recept te kunnen plaatsen van de traditionele Hongaarse Kürtőskalács of te wel boomstammetjes. Die zijn zo gruwelijk lekker.. en met de nieuwe stokken gemakkelijk te maken. Ik heb er nu al zin in!

Kürtőskalács
Kürtőskalács

Waar ik nog meer zin in heb is demonstratie die voor komende zondag op het programma staat. Tussen 12.00 en 15.00 uur kun je daar een demonstratie Oorspronkelijk koken bijwonen.En voor wie de snert nog niet geproefd heeft.. daar heb je de mogelijkheid! Meteen een goede reden om je kampeeruitrusting uit te breiden, of heb je misschien zelf nog iets te koop? Tegen een kleine vergoeding (10% van de verkoopprijs) worden je spullen er voor je verkocht. ik zou zeggen.. Kom  zeker even langs bij het Natuurvriendenhuis “de Hondsrug” in Noordlaren. De markt is van 11.00 tot 16.00 uur.

Het programma voor 12 april
Het programma voor 12 april

Een paar weken geleden schreef ik dat ik speelde met de gedachte om workshops Oorspronkelijk Koken te gaan geven. Die plannen zijn de afgelopen dagen steeds concreter geworden. Misschien had je het al gezien.. de website heeft een nieuwe banner en er een knop bij, de Winkel. Hier kun je je inschrijven voor een workshop. En wellicht dat de winkel in de toekomst nog wel uitgebreid wordt..

De eerste workshop staat gepland voor zaterdag 30 mei 2015. De bedoeling is om dan met minimaal 4 en maximaal 10 personen aan de slag te gaan met de Dutch Oven, de Bogrács en wat er ons nog meer ter beschikking staat. Werner Drent kan ons het een en ander vertellen over wildplukken. Met wat geluk kunnen we onze oogst verwerken in onze gerechten, die we natuurlijk ook met elkaar nuttigen. Ik ben nog bezig om te kijken of er ook de mogelijkheid tot overnachten gerealiseerd kan worden, maar dat laat ik jullie nog weten. Lijkt het je leuk? Schrijf je dan snel in, want vol=vol. Natuurlijk hoef je niet te wachten op de volgende mogelijkheid, als jezelf minimaal 4 personen bij elkaar krijgt, dan maken we gewoon een afspraak.

Hopelijk zie ik jullie snel!