Puszta Roti

Print pageEmail page

Daar zijn we weer.. na een paar heerlijke weken in Hongarije is het gewone leven weer begonnen. Op de camping waar we stonden, kookt Tineke 5 dagen in de week de heerlijkste Hongaarse gerechten, daar kunnen de campinggasten op intekenen.. vol=vol en reken maar dat het snel vol zit. Buiten dat het eten gewoon heel lekker is, is het ook erg gezellig om als campinggasten samen met de eigenaren aan tafel te zitten.

Hoe zorg je er dan voor dat je mee kunt eten? Simpel.. dan bied je gewoon aan om te koken..  Onze oudste dochter is gek op Roti, daar schreef ik al eens eerder over. Of ik Roti kon maken? Roti is van oorsprong Hindoestaans en erg geliefd in Suriname, maar in geen geval Hongaars.

Gelukkig vond Tineke het niet erg als we een beetje zouden smokkelen, en onder het mom van fusion koken, hebben gewoon onze eigen Hongaarse variant bedacht. Puszta Roti.

Buiten in de bogrács (Hongaarse ketel) gemaakt, wel op gas want de camping ligt midden in een natuurgebied waar open vuur ten strengste is verboden. Maar het heeft er niet minder om gesmaakt..

Ik wil jullie het recept dan ook niet onthouden.

Wat heb je nodig?

Voor de roti eieren:

1 ui
1 á 2 tenen knoflook
½ eetlepel kerrie masala
½ eetlepel paprikapoeder
6 hardgekookte eieren

Voor de roti mix:

600 gram kip
1 grote ui
2 á 3 tenen knoflook
2 eetlepels kerrie masala
2 eetlepels paprikapoeder
(paprika)sambal naar smaak
klein blikje tomatenpuree
700 milliliter water
6 aardappelen
3 bouillonblokje

Voor de gestoofde kool:

600 gram witte kool
½ theelepel gemalen karweizaad
1 liter water
4-5 eetlepels (zonnebloem)olie
4-5 eetlepels bloem
½ theelepel paprikapoeder

6 wraps
(zonnebloem)olie
peper en zout

Aan de slag:

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit in de pan wat olie, bak de kerrie masala en de paprikapoeder kort aan.
Fruit de ui en de knoflook met de kruiden mee.
Voeg de eieren toe en bak ze tot de buitenkant krokant is.
Schep het geheel uit de pan en houd warm.

Snijd de kip in blokjes, snipper de ui en hak de knoflook fijn.
Verhit in een (braad)pan een scheutje olie, bak hierin de kerrie masala,
de paprikapoeder en de sambal kort aan. Voeg de kip toe en bak deze
rondom bruin.
Voeg de tomatenpuree toe en laat deze even ontzuren. Voeg het water
en de bouillonblokjes toe en roer alles goed door elkaar.
Schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Voeg de aardappelen
toe en kook ze in de saus gaar.

Snijd de kool in dunne repen. Kook de kool in 1 liter water met een
beetje zout en het karweizaad in 20-25 minuten gaar.

Maak een roux door de olie in een pan te verhitten en daar de bloem
aan toe te voegen. Zodra de roux begint te bruinen haal je deze van het
vuur en voeg je de paprikapoeder toe. Gebruik eventueel een beetje
water om de roux te verdunnen.
Voeg de roux toe aan de gare kool en laat nog een paar minuten
sudderen.

Breng op smaak met wat peper en zout.
Serveer alle onderdelen op een wrap.

 

Laura en Mila zorgden samen voor het nagerecht.. een heuse Oreotaart! Helemaal zelf gemaakt en super lekker!! Knap gedaan meiden!

Christian Boomker

Christian Boomker

Ik ben opgeleid tot levensmiddelentechnoloog en later tot kok. Koken en alles wat er bij hoort heeft altijd mijn interesse gehad. Ik werk als kok in een Forensisch Psychiatrisch Centrum, daarnaast ben ik veel bezig met buiten koken. Ik gebruik daarvoor niet alleen de BBQ, maar kook, stoof, bak en braad ook in de ketel en de Dutch oven. Op houtvuur en in gietijzer, Oorspronkelijk koken noem ik dat.

Facebook Twitter LinkedIn