Op de testbank: de Envirofit M 5000 cookstove

IMG_4775

De afgelopen twee weken heb ik mogen koken op de Institutional 100 liter stove en op de Plancha van het merk Envirofit. Dat heb je in eerder blogs al kunnen lezen. Over beide apparaten ben ik zeer te spreken en tijdens de open dag in Vinkhuizen hebben bewoners van de Novo laten zien dat ook zij prima met de apparatuur uit de voeten kunnen. Er werd die dag goulash met naanbrood geserveerd, die goed in de smaak vielen. Het was een ontzettend gezellige dag!

IMG_4763

IMG_4767

Door het werken met beide apparaten werd ik nieuwsgierig naar de kleinere variant en met dank aan Grills and Stoves kreeg ik de M 5000 cookstove tot mijn beschikking. Deze prachtige stove is uitermate geschikt voor het gebruik met Dutch Ovens en daarmee een kolfje, of liever gezegd, een stove-je naar mijn hand. En behalve dat het mooie apparaten zijn zit er ook een verhaal achter. Dat verhaal lees je HIER!

Direct op het eerste gezicht zie je al dat je iets bijzonders in huis hebt.. De M 5000 wordt geleverd in een zeskantige doos en valt daarmee al direct op. Bij het openmaken van de doos kom je op de binnenklep al de eerste instructies tegen, dat is handig want een verdere gebruiksaanwijzing ontbreekt. Nu is dat niet zo heel erg, het gebruik wijst zich vanzelf.

IMG_4777

Uit de doos heeft de stove een mooie industriële uitstraling met twee inklapbare handvatten en een mat zwarte afwerking. Het geheel voelt solide aan. De vuurvaste steen op de bodem kan iets afbrokkelen op de rand, maar dat beïnvloed de werking niet. Het geheel staat op voetjes die de stove van de grond houden, hoewel de vrije ruimte tussen de stove en de ondergrond minimaal is.

IMG_4779

Bij de stove is een zogeheten skirt geleverd, deze kan boven op de stove geplaatst worden en zorgt zo voor nog meer stabiliteit bij het gebruik van grotere pannen en draagt ook bij aan een zo optimaal mogelijke warmte verdeling. Een hout invoer rek is er optioneel bij te verkrijgen, maar is voor een goede werking wel belangrijk.

Het aansteken van de stove is erg eenvoudig met een aanmaakblokje en een paar kleine stukjes hout bereikt de stove snel vrij hoge temperaturen. Het controleren van de temperatuur is even wennen, maar had ik vrij snel in de gaten. Wat mij direct opviel was de rook, of liever.. het gebrek aan rook. Door de constructie van de stove worden schadelijke gassen terug geleidt naar het vuur waardoor de nog brandbare resten in de rook alsnog verbranden. Dit zorgt ervoor dat er maar weinig rook vrijkomt en dat die rook minder schadelijk is. Zo krijg je minder schadelijke stoffen binnen en ontstaat tevens een maximale energie opbrengst. En dat is dus echt zo.. man, dat ding gaat als de brandweer!

In no time had ik mijn wok gloeiend heet en was de nasi die ik erin bereidde klaar. En net als bij de Institutional Stove en de Plancha is het verbruik erg laag. Dit komt omdat in tegenstelling tot open vuur, alleen het uiteinde van het hout brand. Een paar kleine stukjes hout creëerde genoeg hitte om te kunnen koken.

IMG_4781

Toen de stove uitgebrand en afgekoeld was verplaatste ik de stove en zag ik toch een kleine schroeiplek op de plaats waar hij stond. Daar was ik al bang voor.. Wel jammer, want dit maakt de stove minder geschikt voor het gebruik op tafel, tenzij je zorgt voor een hittebestendige ondergrond.

Al met al ben ik ook over de kleinere broer van de Institutional stove zeer te spreken, het enige minpunt wat ik heb kunnen ontdekken is dus ruimte tussen de stove en de ondergrond. Als ze bij Envirofit daar nog iets op bedenken, dan is deze kleine krachtpatser helemaal perfect.

Specificaties:

                 Type:  M 5000
                 Afmeting: Hoogte: 28 cm – Doorsnede 32 cm
                 Gewicht: 4.2 kg
                 Brandstof: Biomass
                 Kleuren: matzwart
                 Onderdelen: 1 stove
1 keramische dikke bodemplaat
inklapbare handvaten
optioneel: hout invoer rek