Kruiden voor binnen en buiten

Print pageEmail page

IMG_3622Nu het buiten toch wat kouder begint te worden, neemt de lust tot buiten koken wellicht iets af. Alhoewel.. als je deze kruidenmengsels probeert, dan krijg je vanzelf weer zin om het vuur aan te steken en de pannen weer tevoorschijn te halen.

Er bestaan veel kant en klare kruidenmengsels, en laten we eerlijk zijn.. die voldoen uitstekend. Maar wil je toch iets meer controle over bijvoorbeeld de hoeveelheid zout die je inneemt, dan ontkom je niet aan het zelf mengen. Ingewikkeld? Welnee.. en erg leuk om te doen!

Een van mijn favoriete mengsels noem ik Angel Dust.. Daar bedoel ik niet de drug mee, maar als je dit kruidenmengsel geprobeerd hebt zul je het begrijpen.. alsof er een engeltje over je tong..

Dit mengsel is een variatie op het bekende Magic Dust van Mike Mills.  In zijn restaurants staat op iedere tafel een shaker met dit spul. Het is het meest gestolen item in die restaurants.

Wat heb je nodig?

1 eetlepel milde paprikapoeder
1 eetlepel pikante paprikapoeder
1 eetlepel cayennepeper
1 eetlepel mosterdpoeder
1 eetlepel uienpoeder
½ eetlepel zwarte peper
½ eetlepel witte peper
2 eetlepels fijn zeezout
2 eetlepels palmsuiker
2 eetlepels chilipoeder
2 eetlepels gemalen komijn
2 eetlepels knoflookpoeder

Meng alle kruiden goed door elkaar heen. Als je dit mengsel te pittig vindt, kun je meer suiker toevoegen of minder chilipoeder gebruiken. Dit mengsel is heerlijk over vlees, aardappelen en groenten.  Strooi het er overheen of wrijf je vlees er mee in.

IMG_3623

 Voor groente gebruik ik vaak het volgende mengsel:

Wat heb je nodig?

1 eetlepel gedroogde tijm
1 eetlepel oregano
1 eetlepel Italiaanse kruiden
1 eetlepel karwijzaad
1 eetlepel sesamzaad
½ eetlepel venkelzaad
1 kaneelstokje
2 eetlepels zeezout

Rooster de sesamzaadjes op een laag vuur. Na het afkoelen samen met de andere kruiden malen tot een fijn poeder.

IMG_3621

Nog een kruidenmengsel voor vlees, dit mengsel bevat zwarte thee. Als variatie kun je ook zwarte thee met bijvoorbeeld appelsmaak gebruiken.

Wat heb je nodig?

1 eetlepel zwarte thee blaadjes
1 eetlepel tijm
1 eetlepel palmsuiker
1 eetlepel korianderzaad
1 eetlepel komijnzaad
½ eetlepel peperkorrels
½ eetlepel knoflookpoeder
2 eetlepels paprikapoeder
2 eetlepels zeezout

Stamp in een vijzel de peperkorrels, het komijnzaad en het korianderzaad fijn. meng dit samen met de overige kruiden goed door elkaar.

Christian Boomker

Christian Boomker

Ik ben opgeleid tot levensmiddelentechnoloog en later tot kok. Koken en alles wat er bij hoort heeft altijd mijn interesse gehad. Ik werk als kok in een Forensisch Psychiatrisch Centrum, daarnaast ben ik veel bezig met buiten koken. Ik gebruik daarvoor niet alleen de BBQ, maar kook, stoof, bak en braad ook in de ketel en de Dutch oven. Op houtvuur en in gietijzer, Oorspronkelijk koken noem ik dat.

Facebook Twitter LinkedIn