Hoe gebruik je de recepten van De Vuurmeester

Steeds meer mensen beginnen met koken in de Dutch Oven en dat is mooie ontwikkeling. En steeds meer mensen weten ook De Vuurmeester te vinden, en dat vind ik ontzettend gaaf!! Ik denk dan ook dat het goed is om een paar dingen te verduidelijken..

Regelmatig post ik hier recepten, sommigen heb ikzelf bedacht, sommigen zijn mijn variatie op bestaande recepten en weer anderen zijn recepturen van anderen. Ik schrijf op hoe ik de gerechten heb gemaakt, dat betekent niet dat mijn manier de enige juiste is of dat er geen betere manieren zijn.. Het is “slechts” een weergave van hoe ik het bereid heb. Niet meer en niet minder.

Ik vind het dan ook heel leuk om te horen als men de recepten die je hier vindt gebruikt en als je een leuke variatie of een goede verbetering hebt, laat het me dan weten!

Over de manier waarop ik kook en recepten schrijf moet je een paar dingen weten..

De recepturen op De Vuurmeester zijn anders dan de meeste recepturen op andere websites of kookboeken. Ik kook eigenlijk altijd op gevoel en moet vaak achteraf proberen terug te halen welke hoeveelheden ik gebruikt heb. De hoeveelheden in de recepturen die je hier vindt zijn op zijn best een benadering van de gebruikte hoeveelheden.

Recepturen zijn in mijn beleving slechts richtlijnen en zijn bedoeld om je de juiste richting te wijzen. Ze zijn dus geen exacte instructies. Ik probeer zoveel mogelijk kooktijden en temperaturen te vermijden. Deze zijn van zoveel verschillende factoren afhankelijk dat ze maar zelden juist zullen zijn.

Zelfs de te gebruiken ingrediënten staan wat mij betreft niet vast, als je iets niet lekker vindt dan laat je het eruit of vervang je het voor iets anders.

Ik wil je laten koken vanuit De Vuurmeester benadering, met aandacht en plezier! Want hoe je het ook bekijkt.. zelfs met een gedetailleerd recept zul je nooit exact hetzelfde gerecht krijgen. Simpelweg omdat we niet dezelfde persoon zijn en de omstandigheden waarin we koken niet gelijk zijn.

Uiteindelijk maakt het niet uit of een eetlepel 12 of 15 gram bevat, neem een lepel en een hoeveelheid die jou goed lijkt en ga er voor.. Zo maak je je een gerecht eigen. Als het goed smaakt is het goed, smaakt het niet goed.. probeer het dan nog eens.

Deze manier van koken lijkt ingewikkeld maar zodra je het onder de knie hebt wordt koken zoveel leuker! Vertrouw op jezelf en ik weet zeker dat je heerlijke dingen gaat bereiden.

Succes!!