Appels in een jasje met een vulling van rozijnen,abrikozenjam en gember.

Vorige week vierden we de allereerste verjaardag van onze kleine man, en daar heeft hij volop van genoten! (inclusief taart eten met de handjes…)

Deze week is het wel weer tijd voor een nieuw blog, al bladerend door mijn, nog altijd groter wordende, verzameling kookboeken kwam ik het recept voor Appels in een jasje (van bladerdeeg) tegen. Deze klassieker is super goed te maken in de Dutch Oven.

Als  vulling heb ik niet gekozen voor het veelgebruikte “appeltaart” vulling van rozijnen,kaneel en bruine suiker, maar heb ik er mijn eigen draai aan gegeven. Een die bij ons best in de smaak viel..

Wat heb je nodig?

stuk van ongeveer 2 centimeter verse gember
1 eetlepel abrikozenjam
8 gram vanillesuiker
50 gram rozijnen
1 theelepel kaneel
1 theelepel kardemom
20 gram amandelschaafsel
4 appels, bij voorkeur een stevige soort
4 plakjes bladerdeeg
1 ei
roomijs
slagroom
takje verse munt

Aan de slag:

Schil de gember en rasp deze boven een kom fijn.  Vermeng de abrikozenjam, de vanillesuiker, de rozijnen, de kaneel en de kardemom met de rasp. Zet de kom aan de kant.

Rooster in een skillet de amandelschaafsel goudbruin. Hak het schaafsel fijn en zet ook dit aan de kant.

Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Leg een appel op een plakje bladerdeeg en vul de appel met het gember/rozijnen mengsel.Vouw het plakje bladerdeeg om de appel en zorg ervoor dat heel de appel bedekt is met bladerdeeg. Draai de appel om zodat de naad van het bladerdeeg onderop zit. Herhaal dit met de overige appels.

Klop het ei los en bestrijk de appels met het los geklopte ei.

Bekleed de Dutch Oven met wat bakpapier en bak de appelbollen goudbruin.

Serveer de appelbollen met wat fijngehakt amandelschaafsel, wat roomijs en een toef slagroom. Garneer met wat verse munt.