De perfecte Chili con Carne

IMG_3857

Een van de allerlekkerste dingen die je volgens mij kunt maken op houtvuur, is chili con carne. Een heerlijk eenpansgerecht dat uitermate geschikt is voor bereiding in de Dutch Oven. Het mooie van dit gerecht is dat je het op verschillende manieren kunt bereiden. Snel, als je wat minder tijd hebt of lekker ‘slow’ voor als je geen haast hebt. En met beide methoden krijg je een gerecht dat heerlijk smaakt.

Vanmiddag scheen hier het zonnetje lekker, de vogels floten en uw Vuurmeester had de hele dag vrij.. De keuze was dus niet zo moeilijk, de chili con carne werd ‘slow’ bereid. Na twee tot twee-en-een-half uur sudderen hebben alle smaken goed de kans gehad om helemaal door het gerecht te trekken. Je weet niet wat je proeft! Serveer er nog een in de gloeiende as gebakken stokbrood bij, samen met tortillachips en wat zoetzure augurken en dan weet je het zeker.. De lente is echt begonnen!

Deze chili bereid ik op briketten, om de temperatuur beter te kunnen controleren. Vooral tijdens het sudderen draai ik de Dutch Oven regelmatig en roer voorzichtig door. Als het te hard gaat en de chili con carne dreigt aan te koeken, kun je altijd wat water toevoegen. LET OP! giet nooit koud water in de hete pan. Je loopt dan het risico dat de pan barst.

Wat heb je nodig?

300 gram rundergehakt
2 tenen knoflook
2 grote uien
2 paprika’s
1 rode peper, verwijder de zaadjes om de chili minder pittig te maken
150 gram tomatenpuree
1 blikje mais
1 blik bruine bonen
150 gram geraspte kaas
1 theelepel chilipoeder
1 theelepel kaneel
½ theelepel cayennepeper
1 flinke theelepel paprikapoeder
1 flinke theelepel gemalen komijn
1 eetlepel suiker
zout
verse peper
olie

 Aan de slag..

 Hak de knoflook fijn en snijd de uien, de rode peper en de paprika’s in stukjes.

Verhit in de Dutch Oven wat olie en voeg hier de kruiden, behalve de suiker, aan toe en laat deze even kort meebakken. Zorg er voor dat ze niet verbranden, dit blijf je namelijk proeven. Voeg aan het mengsel de fijn gehakte knoflook en de gesneden uien toe en fruit deze even kort aan. Nu kan het rundergehakt erbij. Bak deze rul.

Voeg de tomatenpuree toe en laat deze even goed meebakken voordat je de paprika en de rode peper erbij doet. Dit voorkomt dat het mengsel zurig wordt. Laat ook de paprika en de rode peper even kort meebakken. Als je wat minder tijd hebt laat je de bruine bonen uitlekken, kook je ‘slow’ dan kun je de bonen met vocht en al toevoegen. Hetzelfde geldt voor de mais. Voeg als laatste de suiker toe. Laat het geheel onder af en toe roeren op weinig warmte sudderen, probeer er wel voor te zorgen dat de bonen niet kapot koken en roer voorzichtig om de bonen niet kapot te roeren.  Hoeveel warmte je nodig hebt is moeilijk aan te geven. Is toch vooral een kwestie van gevoel en regelmatig controleren.

IMG_3856

Vlak voor dat de chili con carne klaar is, bestrooi ik deze met geraspte kaas. Plaats het deksel op de Dutch Oven en plaats een aantal gloeiende briketten op het deksel. Zorg dat het deksel geheel bedekt is. Zo kun je de kaas smelten en voorzien van een mooi bruin kleurtje. Ook hier geldt, liever een keer te veel gecontroleerd dan op het allerlaatste moment het gerecht nog verpesten.

IMG_3858

Serveer zoals gezegd met wat tortillachips en wat zoetzure augurken. Maak je er echt een feestje van, bak in je gloeiende as een heerlijk stokbroodje.

IMG_3859

Eet Smakelijk!