Bogrács Gulyás (ketel goulash)

Bogrács Gulyas 1

Een van mijn favoriete gerechten om te maken in de Bogrács (de heksenketel) is goulash. Hoewel in Hongarije goulash een maaltijdsoep is, zijn de ingrediënten bijna hetzelfde, net als de bereidingswijze. Deze goulash is heerlijk met rijst, aardappelen of met vers witbrood en een goed glas (rode) wijn.

Wat heb je nodig?

750 gram magere runderlappen of poulet
50 gram ontbijtspek in blokjes
2 teentjes knoflook

1 eetlepel paprikapoeder mild

1 eetlepel paprikapoeder pikant
1 flinke theelepel karwijzaad
1 theelepel majoraan
500 milliliter vleesbouillon
1 rode paprika
1 groene paprika

2 uien
4 grote aardappels (ongeveer 500 gr.)
200 milliliter gezeefde tomaten

flinke scheut rode wijn
zout / peper

Bogrács Gulyas

 

 Aan de slag..

Snijd de runderlappen in grove blokken, als je poulet gebruikt is dat natuurlijk niet nodig. Snijd de uien in stukjes. Ik houd zelf van wat grovere stukken want als het erin zit, mag je het ook proeven. Maar je kunt het zo fijn snijden als je wilt.

Bak in de bogrács de spekblokjes uit, het spekvet gebruik je om de rest in te braden. mocht je te weinig vet hebben, kun je altijd wat boter of olie toevoegen. Knijp de knoflook uit en fruit deze samen met de uien. Voeg nu de paprikapoeder toe en laat even mee bakken, zo komt de paprikasmaak goed vrij. Braad nu je rundvlees even aan, voeg daarna het karwijzaad, de majoraan, de rode wijn en de bouillon toe.

Laat dit geheel ongeveer 2 uur stoven met de deksel half op de pan. Controleer regelmatig of de goulash niet aanzet. Indien nodig kun je een klein beetje water toevoegen.

Ondertussen maak je de paprika’s schoon en schil je de aardappelen. Daarna snijd je deze in blokjes.

De aardappel- en paprikablokjes samen met de gezeefde tomaten het laatste half uur mee laten stoven. Mocht de goulash niet dik genoeg zijn kun je deze altijd nog wat bij binden. Gebruik hier bij voorkeur paprikapoeder voor in plaats van tomatenpuree, de goulash moet immers niet te zuur worden.

Finom ételek!