Wat was het een super gave dag! Afgelopen zaterdag, 29 oktober, werd de allereerste Dutch Oven Cookoff gehouden in Renswoude. De weergoden waren ons goed gezind, want het was de hele dag heerlijk weer.
Maar liefst 29 teams streden om de eer, en misschien nog wel belangrijker.. om de “bragging rights”. Het recht om op te mogen scheppen.
Vuurmeestertje zelf was aanwezig als veldjury en mocht een poging doen om de lol, de werkwijze en techniek van de deelnemers te beoordelen. Gelukkig ging collega jurylid Gerda ook mee langs de teams. Samen probeerden we een beeld te krijgen van het kunnen van de deelnemers. En zoals het hoort, was dat geen eenvoudige taak.. We hebben ontzettend veel leuke, lekkere en bijzondere dingen gezien. Wat opviel was dat het gebruik van de Dutch Oven bij onze oosterburen wat ver gevorderder is dan hier. Maar we zijn in Nederland ook zeker op de goede weg!
De deelnemers moesten 2 gerechten inleveren. Als eerste een brood of gebak en als tweede een gerecht naar keuze. De deelnemers haalden dan ook alles uit de kast om iets bijzonders en lekkers uit hun Dutch Oven te toveren. En dat bakken in de Dutch Oven erg nauw steekt bleek ook deze dag weer. Zo hier en daar bleken baksels niet gaar of juist te gaar (lees zwart) te zijn geworden. Gelukkig hadden de meeste deelnemers genoeg tijd om een tweede poging te wagen.
Het viel me op dat veel teams keurig met enige regelmaat hun pan en deksel draaiden om de warmte te verdelen. En dat is een prima manier.. maar het kan gemakkelijker.
Veel teams hadden hun briketten of in schaakbordpatroon neergelegd of gewoon willekeurig de briketten verdeeld. Op die manier moet je inderdaad regelmatig je pan en deksel draaien, anders verbrand het baksel aan de ene kant terwijl de andere kant nog niet gaar is.
Als je de briketten in een ring, aan de onderkant, precies aan de binnenkant van de wanden van de pan, plaatst en op het deksel langs de opstaande rand, verdeelt de warmte zich gelijkmatig langs de wanden van de pan en stroomt als het ware naar het midden. Zo gaart, en kleurt, je baksel ook gelijkmatig. Dit is met behulp van een electronen microscoop aangetoond.
Bij het bakken van brood en andere soorten gebak in de Dutch Oven is de temperatuur erg belangrijk. Je gaat dan altijd uit van de buitentemperatuur. Op een hete dag heb je wellicht niet alle briketten nodig.
Voor de meeste baksels heb je een temperatuur tussen de 150 en de 180 graden Celsius nodig. Door briketten toe te voegen of weg te halen stijgt of daalt de temperatuur ongeveer 5 graden. Met wat oefening kun je zo redelijk precies de gewenste temperatuur bereiken.
Maar met hoeveel briketten moet je nu beginnen?
Ik gebruik daar een simpel rekensommetje voor:
2X-4.
X= de grootte van de Dutch Oven in inches (omdat de maten van Dutch Ovens meestal in het Engelse matenstelsel wordt aangegeven, rekent dit makkelijker)
2x de grootte van de DO= het aantal briketten dat je nodig bent, verdeeld over de onder en bovenkant.
Bakken vereist meer boven dan onder warmte, daarom haal je 4 briketten van de onderkant (-4)
Een Dutch Oven van 9qt heeft een doorsnede van ongeveer 12 inch.
De rekensom wordt dan dus: 12×2= 24 briketten. 12 onder en 12 boven
om meer boven warmte te creëren verplaats je 4 briketten van onder naar boven. Bij kleinere Dutch Ovens verplaats je er 3.
Je hebt dus nu 8 briketten onderwarmte en 16 briketten bovenwarmte. Hiermee bereik je een temperatuur van ongeveer 160 graden Celsius. Vanuit hier kun je door briketten toe te voegen of weg te halen de temperatuur doen stijgen of dalen.
Probeer het maar eens en je zult zien dat je baksels gelijkmatiger van kleur en gaarheid zullen zijn.