Van DOG’s,Cook-Off’s en een stukje geschiedenis

Over de geschiedenis van de Dutch Oven en het ontstaan van de naam doen er verschillende verhalen de ronde, maar een ding is zeker.. de Dutch Oven gaat al een hele tijd mee.

img_6277

De “officiële” verklaring voor de naam Dutch Oven heeft te maken met de kolonisatie van Amerika en het gietproces waarmee de pannen gemaakt werden.

Aan het einde van de 17e eeuw was het gietproces dat de Nederlanders gebruikten, geavanceerder dan het Engelse systeem. De Nederlanders maakten toen al gebruik van een zandmal waardoor de pannen een gladder oppervlak kregen. Dit systeem wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt. Een handige Engelsman keek in Nederland de kunst af en patenteerde een systeem dat sterk leek op het Nederlandse systeem. Zo ontstond de naam Dutch Oven.

Toen de kolonisatie van Amerika op gang kwam, namen de veelal Engelse kolonisten deze pannen mee. Door de veelzijdigheid van de Dutch Oven werd het al snel een zeer geliefd en veel gebruikte pan. En dat is het vandaag de dag, zeker in Amerika, nog altijd.

Het is dan ook niet zo vreemd dat de International Dutch Oven Society (IDOS) in De USA gevestigd is. Deze organisatie, waar ik als Vuurmeester ook lid van ben, organiseert veel Dutch Oven Gatherings (DOG), een evenement waar verschillende Dutch Oven liefhebbers samen komen om met elkaar te koken. Het doel van de organisatie wordt omschreven de in de 3 GF’s. Good Friends, Good Food en Good Fun (goede vrienden, goed eten en veel lol). Een prima doelstelling dacht ik zo..

idoslogo1

Behalve DOG’s organiseren ze ook verschillende Cook-Off’s, wedstrijden waarbij het draait om wie het lekkerste gerecht bereid in de Dutch Oven. Er wordt daarbij gelet op smaak, originaliteit en techniek. De belangrijkste cook-off van het jaar is natuurlijk het WK.. en man.. daar zou ik graag eens aan meedoen…

Het is jammer dat het zo’n eind weg is en het Vuurmeestertje niet echt dol is op vliegen..

En vanaf komende zaterdag (29 oktober 2016) hebben we voor de allereerste keer in Nederland een echte Dutch Oven Cook-Off!!

img_6412

Het Dutch Oven team van Vuur en Rook heeft een heleboel werk verzet om dit evenement mogelijk te maken. En gezien alle positieve reacties zal dit vast niet de laatste keer zijn! 30 teams hebben ze zich ingeschreven en zullen met elkaar “strijden” om als winnaar van deze allereerste cook-off uit de bus te komen.

Ik voel me dan ook zeer vereerd dat ik als jurylid aanwezig mag zijn!

Mocht je aanstaande zaterdag in de gelegenheid zijn om te komen kijken, zou ik dat zeker doen! Of je nu een doorgewinterde of een beginnende Dutch Oven gebruiker bent, ik weet zeker dat je nog enthousiaster weer naar huis gaat!