Csirkemelfilé bundába oftewel.. kip in een jasje

Kun je in een Dutch Oven ook frituren? Zeker weten! Maar er zijn wel een paar belangrijkste aandachtspunten… Het gevaar voor vlam in de pan is open vuur groter dan in een frituurpan, bovendien is het regelen van de temperatuur ook erg belangrijk, te heet en de buitenkant verbrand terwijl de binnenkant nog niet gaar is. Te koud en je gerecht zal zich volzuigen met olie en/of aan de bodem blijven plakken.

Gebruik bij het frituren op open vuur dus altijd je verstand!! Wacht tot alle vlammen gedoofd zijn en frituur alleen op de gloeiende kolen. Houd de temperatuur goed in de gaten, bij voorkeur met een thermometer. Mocht je niet in het bezit zijn van en thermometer let dan goed op de olie. Begint deze te walmen en te verkleuren dan is de temperatuur te hoog. Probeer altijd met een klein stukje brood o.i.d. of de olie heet genoeg is. Als het stukje brood niet bruist dan is de temperatuur te laag.

img_6465

Mocht onverhoopt toch de vlam in de pan slaan, blijf dan rustig. Je dooft de brand door het deksel schuin van je af te houden en deze voorzichtig op de pan te leggen. Blus NOOIT met water!! Je creëert dan een grote vuurbal en dat is levensgevaarlijk!!

En dan nu het recept. Kip in een jasje… dit gerecht heb ik voor het eerst gegeten in Hongarije op een kleine maar super gezellige camping genaamd: Oazis Tanya.

De camping wordt gerund door een gastvrij, Nederlands, echtpaar. Theo en Tineke doen alles om het hun gasten naar de zin te maken, zo kun je ‘ s avonds met elkaar eten. Tineke serveert dan authentieke Hongaarse gerechten die ze samen met iemand uit het dorp bereidt. Echt en (h)eerlijk eten! En Theo.. die zorgt voor de conversatie en de palinka.

Gelukkig hebben ze een aantal van deze gerechten gebundeld en kan ik deze thuis ook proberen te maken. Maar zo lekker als daar wordt het nooit…

Csirkemelfilé bundába is een heerlijk gerecht gemaakt van kipfilet in een beslag. Hier thuis een van de favorieten uit het boekje..

Wat heb je nodig?

1 kilo bloem
3 eieren
1 bosje peterselie
3 teentjes knoflook
750 gram kipfilet
bouillonpoeder
melk
koolzuurhoudend water
peper
zout

(Zonnebloem)olie om te frituren

Aan de slag:

Snijd de kipfilet in reepjes, maak de knoflook schoon en hak deze fijn. Voeg de fijngehakte knoflook bij de reepjes kipfilet. Breng op smaak met wat boullionpoeder en wat peper en zout.

img_6462

Maak een beslag van de bloem, eieren, een scheutje melk en een scheut koolzuurhoudend water. Het beslag moet zo dik zijn dat het langzaam van een lepel loopt. Voeg daarom de melk en het water in gedeeltes toe.

img_6463

Hak de peterselie fijn en voeg deze bij het beslag. Breng op smaak met wat zout en peper. Voeg de kip toe aan het beslag.

img_6464

Verhit in de Dutch Oven een flinke laag olie, Vul de pan niet meer dan de helft, zo voorkom je dat de olie over de rand slaat en dat verminderd de kans op vlam in de pan.

img_6466

Schep de kip met een schuimspaan uit het beslag en in de hete olie. Bak de kip langzaam goudbruin.

img_6467

img_6468

Jó étvágyat!!