Mac ’n cheese.. het ultieme troost eten. Tenminste dat hoor je altijd. En eerlijk gezegd, soms is dat ook echt zo.
Normaal gesproken maak ik het met ham, ui en champignons. Macaroni ham/kaas zeg maar. En daar kan ik erg veel zin in hebben. Dus dacht ik.. ik ga het eens maken op de traditionele manier. Op z’n Amerikaans dus.. op Culy.nl vond ik een recept van Martha Stewart. Traditioneler en Amerikaanser kan het niet.
Ik dacht dat er niet zoiets bestond als teveel kaas. Na vanavond denk ik daar anders over. Deze mac ’n cheese is absoluut niet mijn ding.
Er zullen vast mensen zijn die het lekker vinden, dus als je het wilt proberen. Je doet dat geheel op eigen risico.
Wat heb je nodig?
6 sneetjes korstloos wit brood, in kleine stukjes
115 gram ongezouten boter
1,4 liter volle melk
50 gram bloem
2 theelepels zout
Snufje gemalen nootmuskaat
Snufje gemalen peper
Snufje cayennepeper
500 gram gemalen cheddar
140 gram geraspte Pecorino Romano
500 gram macaroni
Aan de slag:
Smelt 30 gram van de boter en doe de blokjes brood in een kom. Schenk de gesmolten boter over de broodblokjes, meng goed door elkaar.
Smelt de rest van de boter in je Dutch Oven en voeg daar de bloem aan toe. Laat al roerend koken. Haal de pan van het vuur en voeg de melk toe. Zorg ervoor dat de melk niet ijskoud is. Eventueel kun je de melk even voorverwarmen. Breng al roerend aan de kook tot de saus begint in te dikken. Haal de pan van het vuur, breng het mengsel op smaak met wat zout, peper, nootmuskaat en wat cayennepeper.
Meng er 350 gram van de cheddar en 120 gram van de pecorino door.
Kook de macaroni zo’n 3 minuten korter dan aangegeven staat op het pak. Giet af en meng met de kaassaus.
Bestrooi de het mengsel met de rest van de kaas en de broodblokjes.
Bak met het deksel op de Dutch Oven en wat kolen op het deksel tot de kaas is gesmolten en er een mooie goudbruine korst is ontstaan.
Zoals gezegd.. ik vond het teveel kaas, maar laat dat je er niet van weerhouden om het zelf eens te proberen. 😉