Waar op te letten bij de aanschaf van een Dutch Oven

En daar zit je dan.. je hebt besloten dat je dan toch eindelijk een Dutch Oven aan gaat schaffen. Je hebt je goed ingelezen, je hebt De Vuurmeester van A tot Z doorgespit, sommige gerechten al thuis op het fornuis en oven bereid.. dus nu ga je online op zoek..

Als je op het internet gaat zoeken, dan zijn er ontzettend veel Dutch Ovens te vinden. Maar wat is nu een goede? En welke maat? Met of zonder pootjes? Waar moet je op letten?

Het is lastig om door de bomen het bos nog te zien.. iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur en eigen mening. Hoe ga je dit nu aanpakken?

Wees gerust.. er kan niet zo heel veel fout gaan.

Allereerst moet je weten dat er eigenlijk geen “slechte” Dutch Ovens verkrijgbaar zijn, de meeste pannen zijn prima te gebruiken. Het merk is meestal een kwestie van persoonlijke voorkeur. Voor alle pannen en merken geldt dat je goed moet kijken of het deksel goed sluit en er geen grote kieren zitten tussen de rand en het deksel. Natuurlijk kijk je ook of er geen scheuren of barsten inzitten, een paar krasjes of plekjes is geen probleem. Dat lost zich bij het inbranden wel op.

Laten we bij het begin beginnen.. waar wil je de Dutch Oven voor gebruiken? Wil je vooral bakken of ben je van plan om bijvoorbeeld vooral soepen en stoofschotels te maken? Of wil meer allround aan de gang?

Als het je allereerste Dutch Oven koopt, zal het laatste het meest waarschijnlijk zijn. In dat geval wil je niet te groot beginnen, tenzij je meteen voor 10 personen of meer gaat koken. Een 5qt of een 8 of 9qt is een prima pan om mee te beginnen. Hierin kun je prima voor zo’n 4 of 5 personen koken. En ook het bakken van brood kan nog goed in dat formaat.

Wil je vooral brood bakken dan is een 3qt een mooi formaat.

Een ander belangrijk punt is: hoe ga je de pan gebruiken? Gebruik je de pan voornamelijk op het rooster van je barbecue of gebruik je hem in een vuurschaal of op het kampvuur? Bij gebruik op de barbecue is het handig om te kiezen voor een pan zonder pootjes. Bij gebruik in een vuurschaal of kampvuur, is een pan met pootjes handig.

Wil je pan zonder pootjes ook gebruiken in een vuurschaal? Geen nood.. dat kan met behulp van een dekselsteun (trivet).

Bij gebruik in een vuurschaal of kampvuur is het ook van belang dat het deksel van je pan een goede opstaande rand heeft. Hierdoor blijven je kolen goed op het deksel liggen. Bij het bakken erg belangrijk!

Bij gebruik op een barbecue is dat minder belangrijk, zeker als je barbecue een goed afsluitbare deksel heeft.

Sommige merken hebben kleine pootjes op het deksel, erg handig als je het deksel wil gebruiken om op te bakken.

Welk merk je ook kiest, of hoe je je nieuw Dutch Oven wilt gaan gebruiken.. ik weet zeker dat het niet bij die ene blijft! Als je eenmaal de veelzijdigheid van de Dutch Oven ontdekt hebt wil je er vast meer!

 

Bovendien kun je ze dan opstapelen en verschillende dingen tegelijk bereiden.. Stoer!!