To season or not to season?

Van oudsher wordt gietijzer behandeld met paraffine om te voorkomen dat het gaat roesten.  Voor gebruik dient het verwarmd te worden zodat je alle paraffine met een doekje kunt verwijderen. Een stinkend en tijdrovend klusje.

Je kunt een pan nooit te vaak inbranden.

Tegenwoordig zie je steeds meer dat gietijzeren pannen worden behandel met een olie op sojabasis. Dat heet dan pre-seasoned. Deze term leidt tot de nodige verwarring. Pre-seasoned zou kunnen betekenen dat de pan niet meer ingebrand hoeft te worden.  To season or not to season.. maar hoe kom je daar achter?

De gemakkelijkste methode om te testen of een pan nog ingebrand moet worden of niet, is door te voelen. Onbehandeld gietijzer voelt ruw aan, terwijl een (goed) ingebrande pan glad is. Dat is namelijk de “anti-aanbak”laag die je in je pannen wilt.

Als je de pan toch nog moet inbranden, waarom noemt men het dan pre-seasoned? De verwarring komt waarschijnlijk omdat we in Nederland de termen wat door elkaar gebruiken, inbranden en/of seasoning. Pre-seasoned zou je beter kunnen vertalen naar voorbehandeld dan naar voor-gebrand.

De gemakkelijkste methode om te testen of een pan nog ingebrand moet worden of niet, is door te voelen.

De voorbehandeling zit hem in het feit dat je niet eerst nog een laag hoeft te verwijderen voor dat je de pan kunt behandelen. En dat scheelt een hoop werk en stank!

Mag je een pre-seasoned pan niet gebruiken zonder inbranden?

Niet mogen is een groot woord.. je zult merken dat de anti-aanbak kwaliteiten veel minder zijn en dat het schoonmaken een stuk lastiger gaat. Maar je zult niet ziek worden van het eten uit de pan (afhankelijk van je kookkunsten natuurlijk..). Als je sterk zure producten in de pan gebruikt, zoals bijvoorbeeld tomatensaus, loop je wel meer risico. Het zuur tast het gietijzer aan en dat komt dan in je eten, tenzij je een groot ijzergebrek hebt, is dat niet erg gezond.
Ook bij een pan die wel ingebrand is loop je daar risico’s mee. Of je dat wel of niet wilt moet ieder voor zich bepalen.

Dus inbranden is wel verstandig?

Ik adviseer altijd om het wel te doen. Tenslotte kun je nooit te vaak inbranden, van iedere laag worden de anti-aanbak kwaliteiten in principe alleen maar beter.

Bovendien hoort het voor mij ook bij het ritueel.. door de pan in te branden wordt het mijn pan.