Citroenen in het zout

image

Een tijd terug kreeg ik een mooie tajine, een stoofpan gemaakt van aardewerk die veel gebruikt wordt in Marokko. Daar wordt de tajine veel gebruikt op een houtskoolstoofje, een mooi ding voor het Vuurmeestertje dus.. Binnenkort wil ik dan ook een mooi Marrokaans gerecht gaan maken in de tajine.

In veel Marrokaanse gerechten kom je zoute citroenen tegen. Deze bekende smaakmaker wordt veel gebruikt in stoofschotels en bij kipgerechten. De bereiding is erg eenvoudig en je kunt de citroenen behoorlijk lang bewaren, wel tot een half jaar nadat je ze gemaakt hebt. Er zijn veel verschillende bereidingswijzen, met of zonder suiker, voorkoken of juist niet, met of zonder citroensap enzovoort.. Ik gebruik een eenvoudig recept, dat met maar een klein beetje voorbereiding een heerlijk resultaat geeft.  De hele citroen is te gebruiken, op de pitten na. Een mooi no-waste product dus..

Wat heb je nodig?

Citroenen
Zeezout
Kokend water
Een luchtdichte pot

Aan de slag:

Schrob de citroenen goed schoon met water, de schil van de meeste citrusvruchten wordt voorzien van een waslaagje om ze er mooier uit te laten zien en om ze te beschermen tegen insecten. Dit laagje wil je niet in je eten. Het is dus van belang om de citroenen goed schoon te schrobben. Biologische citroenen hebben zo’n laagje niet. Daar volstaat goed wassen van de schil.

Doe de citroenen in een grote pot en vul deze met koud water. Zorg dat de citroenen goed onder water staan. Laat de pot drie tot vier dagen staan om de schil zacht te maken.

image

Ververs het water iedere dag een keer.

Haal na drie tot vier dagen de citroenen uit de pot en snijd ze kruislings in, zorg dat de onder en de bovenkant aan elkaar vast blijven zitten. Knijp de citroenen voorzichtig open en schep er een theelepel zeezout in.

image

Kook een luchtdichte pot uit, schep er 1-2 theelepels zeezout in en vul de pot met de gezouten citroenen. Vul de pot met kokend water. Sluit de pot luchtdicht af en laat bij kamertemperatuur drie tot vier weken staan. De citroenen zijn dan klaar voor gebruik.

image

Gebruik het vruchtvlees, rasp de schil of serveer partjes bij je gerecht. Zorg dat de citroenen onder het vocht blijven staan, citroenen die boven het vocht staan kunnen wit uitslaan. Verwijder deze citroenen, de rest is nog gewoon bruikbaar.