Kampvuur Kruidnoten met zelfgemaakte koek- en speculaaskruiden.

IMG_5116

Zie ginds kwam de stoomboot.. Het is weer gelukt! Ondanks witte wieven, zoekgeraakte sleutels en allerlei andere problemen, heeft de Goedheiligman afgelopen zaterdag weer voet aan land gezet. En daarmee is voor mij officieel het Sinterklaas-seizoen geopend. Want ook al liggen ze vanaf augustus al in de winkels, pas nu hij weer in het land is mogen er weer speculaas, pepernoten en chocoladeletters genuttigd worden. En dat laat Vuurmeestertje zich geen twee keer zeggen..

Als ik eenmaal begin aan pepernoten dan kan ik maar moeilijk ophouden met snoepen. Ik zeg wel pepernoten, maar eigenlijk klopt dat niet helemaal. Dat wat wij pepernoot noemen is eigenlijk een kruidnoot. De echte pepernoot wordt gemaakt van een deeg wat veel weg heeft van taaitaai en bevat anijs en stroop. Terwijl de kruidnoot wordt gemaakt met basterdsuiker en speculaaskruiden. Persoonlijk vind ik kruidnoten het lekkerste.. Helemaal als je ze zelf bakt. Het kon natuurlijk niet anders of dat moest gebeuren in de Dutch Oven. Een leuk klusje, niet al te ingewikkeld zodat je kinderen, neefjes, nichtjes, buur- of buurt-jongetjes en meisjes je kunnen helpen. Wil je de smaak van je kruidnoten echt helemaal zelf bepalen? Maak dan ook je eigen koek en speculaaskruiden.

Het belangrijkste is er voor te zorgen dat de Dutch Oven goed voorverwarmd is. Anders lopen de bolletjes van deeg teveel uit en heb je uiteindelijk een pepernoot ter grootte van de bodem van je pan.

IMG_5121

Wat heb je nodig?

Voor de koek- en speculaaskruiden:

30 gram kaneel
4 gram nootmuskaat
4 gram kruidnagel
2 gram gemberpoeder
2 gram witte peper
1 gram kardemom

Voor de kruidnoten:

250 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram boter in kleine stukjes
125 gram donkere basterdsuiker
3 eetlepels melk
2 eetlepels koek en speculaaskruiden
zout naar smaak

 Aan de slag:

Als je zelf je koek- en speculaaskruiden wil maken, dan stamp je de specerijen (kruiden is eigenlijk niet de juiste benaming) in een vijzel fijn. Gebruik hier geen keukenmachine of een blender voor. Door de hoge snelheid waarmee de messen in deze apparaten draaien worden de specerijen verwarmt. Hierdoor verliezen ze aroma en dat komt de kracht van je mengsel niet ten goede. Door het gestampte mengsel door een fijne zeef te halen, verwijder je de grovere stukken. Deze kun je dan in de vijzel gemakkelijker verder fijn stampen. Als je het mengsel in een goed afgesloten potje op een koele en donkere plaats bewaard, kun je ze een volgende keer misschien ook nog gebruiken.

Als je gebruik maakt van een potje kant en klare speculaaskruiden, dan kun het bovenstaande natuurlijk overslaan.. Dan gaan we nu aan de slag met de kruidnoten.

Zeef het bakmeel in een kom en maak in het midden een kuiltje. Hier gaan de basterdsuiker, het zout, de boter, de koek- en speculaaskruiden en de melk in. Roer of kneed dit voorzichtig door elkaar tot een soepel deeg.

IMG_5114

De kruidnoten worden dadelijk op 150 graden Celsius gebakken, de benodigde hoeveelheid briketten vind je hier. Verwarm je Dutch Oven goed voor.

Draai van het deeg kleine balletjes en bak deze in je Dutch Oven gaar. Je weet het.. er gaat niets boven je eigen waarneming.

IMG_5125

IMG_5131

Veel succes!