Dutch Oven Appeltaart en hoe je soms te moeilijk denkt..

IMG_4997

Een tijdje terug zei iemand tegen mij: “Jij doet toch zoveel in zo’n Dutch Oven? Heb je er wel eens een taart in gebakken?” Met het schaamrood op de kaken moest ik toegeven dat ik dat eigenlijk nooit gedaan had. Tot vandaag dan.. Het was vandaag een lekkere frisse herfstdag dus ideaal weer voor een appeltaart.

Normaal gesproken gebruik ik een springvorm voor het bakken van een appeltaart, maar ja dan wordt het in mijn Dutch Oven wel een eenpersoons appeltaartje. En met een eigenzinnige kleuter, een pre-puberende 9 jarige én een zwangere echtgenote in huis, leek het mij verstandiger om toch voor een grotere variant te gaan.

Dat stelde mij wel voor een probleem, hoe krijg ik de appeltaart nog een beetje fatsoenlijk uit de Dutch Oven? Twee zusters, Stéphanie en Caroline Tatin hebben daar (eigenlijk per ongeluk) een oplossing voor gevonden: de Tarte Tatin, of te wel een appeltaart op z’n kop.Bij deze taart wordt de bodem bovenop de vulling gebakken.

Ik zou dan de taart kunnen storten door een bord op de pan te leggen en dan de pan met bord en al om te draaien. Het volgende probleem waar ik tegenaan liep was de vraag hoe ik de vulling dan in het deeg kon houden. Een goede oplossing leek mij om het deeg te vervangen voor een beslag, dat had ik al eens ergens gelezen. Zo gezegd, zo gedaan.. Ik maakte mijn vulling zoals altijd met in likeur geweekte rozijnen, appel, kaneel en bruine suiker. Mijn beslag bestond uit een pak appeltaartmix dat ik nog had staan, 2 eieren en 250 milliliter water. Het resultaat was een beslag dat leek op cakebeslag.IMG_4954

In de Dutch Oven gaarde ik de vulling een beetje voor en goot daarna het beslag erop.. Het hele zaakje werd in ongeveer 45 minuten gebakken. Om vervolgens tot de ontdekking te komen dat… ik me compleet vergist had in het benodigde aantal briketten zodat de taart verre van gaar was en bovendien had ik de pan niet voldoende gedraaid, zodat de vulling gedeeltelijk verbrand was. Pfff… balen!!!

IMG_4960IMG_4961 IMG_4962 IMG_4965 IMG_4968

 

 

 

Maar Vuurmeestertje had beloofd dat er appeltaart zou zijn, dus komt er appeltaart! Gelukkig had ik nog voldoende ingrediënten in huis, dus als een malle de pan schoongemaakt en nieuwe briketten aangestoken. Terwijl ik daarmee bezig was kreeg ik een idee.. Als ik nu de pan van binnen bekleed met aluminiumfolie, zou ik dan niet een appeltaart kunnen bakken zoals ik dat altijd doe? De folie zorgt ervoor dat de taart makkelijker uit de pan komt. Slechter resultaat dan de eerste poging kon toch niet, dus besloot ik het op die manier te doen. Een eenvoudige, maar doeltreffende oplossing, zo bleek achteraf. Het resultaat was een appeltaart zoals ze hem thuis van me gewend zijn.. én uit de Dutch Oven.

Wat heb je nodig?

Voor het deeg:

300 gram bloem
200 gram koude roomboter
100 gram basterdsuiker
20 gram citroenrasp (ongeveer 1/2 citroen)
2 eetlepels koud water
1 ei
zout

Voor de vulling:

1 kilo Elstar appels
75 gram rozijnen
100 gram basterdsuiker
kaneel
amaretto

IMG_4952

Voor de garnering:

6 eetlepels abrikozenjam
citroensap

Aan de slag:

Week in een schaaltje de rozijnen met een beetje lauw water en een scheut amaretto.

Meng in een kom de bloem met het suiker en een klein beetje zout, een mespuntje is genoeg. Snijd de koude roomboter in stukjes en doe deze bij de bloem, voeg het ei en het water toe en kneed dit alles tot een soepel deeg. Verpak het deeg in een beetje folie en laat het deeg een poosje in de koelkast rusten.

Snijd de appels in partjes, schil ze en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in blokjes en meng met de basterdsuiker en wat kaneel. Laat de rozijnen uitlekken en dep ze droog met een stukje keukenpapier. Voeg de rozijnen toe aan het appel mengsel.

Rol 2/3 van het deeg uit tot een dikte van 2-3 millimeter. Leg 2 stroken aluminiumfolie kruislings in de Dutch Oven. Bekleed nu de Dutch Oven met het deeg. Als je mengsel erg nat lijkt kun je de bodem bestrooien met wat paneermeel.  Schep de vulling op het deeg en druk met de bolle kant van een lepel licht aan.

Rol van het resterende deeg tot lange slierten en leg ze kruislings over de taart, druk op de punten waar ze elkaar kruisen en op de randen licht aan.

Bak de appeltaart in de Dutch Oven in ongeveer een uur gaar. Voor het aantal benodigde briketten kijk je hier.

Als je appeltaart gaar is laat je deze even een tijdje afkoelen. Door voorzichtig aan het aluminiumfolie te trekken kun je de taart uit de Dutch Oven laten glijden.

Meng de abrikozenjam met een beetje citroensap en bestrijk de bovenkant met het mengsel.

Voilà, appeltaart uit de Dutch Oven. En zonder ingewikkelde aanpassingen.

IMG_4992

N.B. We hadden zo’n zin in appeltaart dat ik vergat om foto’s te maken. Dat dus later nog even gedaan toen de taart al aangesneden was. Tja, dat krijg je als je zo lang op een taart moet wachten. Maar lekker was hij wel!