Houtje Wafel


IMG_5569

Houtje wafels.. rustig maar.. je hoeft niet je mond te houden. Dit blog gaat gewoon over het bakken van wafels, uiteraard.. op houtvuur.

Met enige regelmaat kijk ik op sites als ebay of marktplaats, een van de zoektermen die ik gebruik is, hoe kan het ook anders, gietijzer. Zo vond ik vorige week een advertentie van iemand die een ouderwets gietijzeren wafelijzer te koop aanbood. Daar ging mijn Vuurmeester hartje sneller van kloppen en een bod was dan ook snel gedaan… Een paar dagen later ontving ik een groot en zwaar pakket. Het wafelijzer!

Dan rest er nog maar een ding.. wafels bakken!! En dat viel nog niet mee.. Net als bij kinderen en pannenkoeken.. de eerste mislukt altijd aldus mijn vader.. (je raad het al.. ik ben de eerste..)

IMG_5559

Na een aantal pogingen werden de wafels steeds beter. De truc zit in de temperatuurbeheersing.  Het ijzer moet heet genoeg zijn en het vuur niet al te heet. Een beetje vlam mag best maar het mooiste moment om de wafels te bakken is toch als de vlammen beginnen te doven en er gloeiende kooltjes over blijven. Dat is althans mijn ervaring..

Het recept voor wafels is niet zo heel moeilijk.

Wat heb je nodig?

500 gram (gezeefd) zelfrijzend bakmeel
250 gram zachte boter
250 gram basterdsuiker
24 gram vanillesuiker
250 milliliter koude melk
3 eieren

Aan de slag:

Meng in een kom met een mixer of een garde de boter, de basterdsuiker en de vanillesuiker tot een gladde massa. Klop vervolgens een voor een de eieren door het mengsel. Klop er een beetje van het zelfrijzende bakmeel door en voeg een klein scheutje van de melk toe. Meng afwisselend de melk en het zelfrijzend bakmeel er door tot je een glad beslag krijgt.

IMG_5563

Verwarm het wafelijzer in het vuur en vet het in met wat olie of boter. Vul het ijzer met 2-3 eetlepels beslag,spreid het wat uit over het wafelijzer en bak om en om in het vuur gaar.

IMG_5564

IMG_5561

Het inschatten van de juiste baktijd en temperatuur vergt enige oefening maar dat is de charme van koken op houtvuur toch?

Wij hebben er een heerlijk nagerecht van gemaakt met warme kersen, slagroom en ijs, maar ze zijn ook heerlijk bij de koffie of thee met een beetje poedersuiker.

Eet smakelijk!

IMG_5571

P.S. de oplettende lezertjes hebben het vast al gezien.. De Vuurmeester heeft een nieuw logo!

image

Het is ontworpen door Rots in the Branding, waarvoor nogmaals dank!