Bijenwas… The bee’s knees!

Een tijdje geleden was ik in gesprek met mijn vriend Matt. Matt komt van oorsprong van de andere kant van de plas uit een klein gehuchtje genaamd Detroit, maar woont al een hele tijd in ons mooie Nederland. En eerlijk is eerlijk… ik ken maar weinig mensen met zoveel kennis over de Weber BBQ als hij. Een echte kettlehead.

Buiten zijn liefde voor de Weber, is hij net als ik ook een liefhebber van gietijzer. Tijdens ons gesprek kwam het inbranden van gietijzer ter sprake en vertelde hij me dat in de USA veel gebruik gemaakt wordt van 100% bijenwas. Sterker nog… hij gebruikt het zelf ook.

Nu wordt er wel eens gedacht dat het Vuurmeestertje alles al weet, maar hier had ik nog nooit van gehoord. Mijn nieuwsgierigheid was meteen geprikkeld en dit moest ik meteen uitproberen.

Ik had nog een gietijzeren pan staan die wat lichte roestvorming bevatte, een prima object om het op uit te proberen. Zeker omdat we deze pan bijna dagelijks gebruiken.

Oeps…

De pan moest eerst even ontdaan worden van het kleine beetje roest, dit deed ik door het met behulp van een halve aardappel en wat grof zeezout de bodem van de pan uit te schuren.

Daarna even omspoelen en de pan was klaar om opnieuw te worden ingebrand. Ik heb dat op dezelfde manier gedaan zoals ik dat altijd doe:

  • Verhit de pan
  • insmeren met een dun laagje vetstof, in dit geval dus de bijenwas.
  • wachten tot de bijenwas begint te walmen
  • de was uitsmeren met een stuk keukenpapier
  • als alle was is “opgenomen” opnieuw een laagje was aanbrengen
  • vanaf stap 2 een keer of 5-6 herhalen.
  • de pan af laten koelen

Het eind resultaat, een mooie gladde zwarte patina laag die goed hard is.

We hebben de pan inmiddels al een paar keer gebruikt en de patina laag houdt zich goed. Ook zure sauzen zoals een tomatensaus zijn geen enkel probleem. De laag laat niet los en schilfert niet, kortom: ik ben dik tevreden. Bijenwas… wat mij betreft echt: the bee’s knees!

Het enige “nadeel” vind ik dat bijenwas hard is en daar door voor mij niet heel geschikt als onderhoudsmiddel. Daarvoor gebruik ik liever crisco, dat smeert makkelijk en de pan hoeft er niet heel heet voor te worden.

Mijn conclusie: Ik ga bijenwas zeker vaker gebruiken maar dan als basislaag. Dus bij nieuw gietijzer en bij gietijzer waarbij de patina laag is beschadigd. Het normale onderhoud blijf ik doen met crisco of zonnebloem olie.

Wil je ook eens bijenwas proberen als inbrandmiddel? Let er dan op dat je 100% zuivere bijenwas gebruikt. Matt verkoopt naast allerlei Webers ook bijenwas via marktplaats.