Uit de boekenkast: Marla Rawlings, the beginner’s guide to Dutch Oven cooking

IMG_5455

Ik kom uit een boekverkopers familie, mijn vader was de derde generatie die het familiebedrijf bestierde. Ik zeg was, want tegenwoordig geniet hij van een welverdiend pensioen. Hoewel het boekenvak niets voor mij of voor mijn broer was heb ik er wel een voorliefde voor lezen én dus voor boeken aan overgehouden. En dat is in ons huis te merken..

Buiten een aanzienlijke hoeveelheid leesboeken, vindt je ook een gigantische hoeveelheid aan kookboeken.. Boeken wegdoen vind ik lastig, de meeste boeken verdwijnen in dozen naar zolder, kookboeken wegdoen is bijna onmogelijk. Het resultaat.. uitpuilende boekenkast in de keuken, stapels kookboeken ernaast.. kookboeken op het aanrecht, op de keuken tafel en zelfs naast ons bed kun je kookboeken terug vinden.

In vorige blogs kwamen al eens wat titels van kookboeken voorbij, de komende tijd zal ik wat meer schrijven over boeken met “ons” thema: Koken op houtvuur en/of buiten koken.

IMG_5450

Vandaag een boek wat ideaal is voor de beginnende Dutch Oven gebruiker. The Beginner’s guide to Dutch Oven cooking van de schrijfster Marla Rawlings. In dit thema is er op Nederlandstalig vlak nog niet zo heel veel verschenen. Hoewel daar gelukkig steeds meer verandering in komt. In het Engels is er juist heel veel over te vinden, niet zo vreemd als je bedenkt dat de Dutch Oven in Amerika heel veel gebruikt wordt. Dit boek is dan ook geschreven in het Engels.

Het gebruik van Engelstalige kookboeken kan wat lastig zijn. Er wordt een ander stelsel voor maten en gewichten gebruikt dan dat we hier gewend zijn. Ook de namen van ingrediënten wijken af van die we hier gebruiken. Maar geen nood.. Google brengt meestal wel uitkomst. Ik zet voorin het boek zelf altijd even een omrekentabel zodat ik snel terug kan vinden welke maten of gewichten er bedoeld worden. Na verloop van tijd leer je ook de Engelse benamingen voor de ingrediënten vanzelf, dat wat ik niet weet zoek ik op en schrijf ik in het recept erbij.

IMG_5452

Goed, terug naar het boek.. the beginner’s guide to Dutch Oven cooking is precies dat.. Een handige en leuke gids voor de beginnende Dutch Oven gebruiker. Maar ook de meer ervaren gebruiker kan nog veel plezier beleven aan dit boekje. De auteur bracht haar jeugd door in klein plaatsje in Utah, waar het koken in de Dutch Oven gemeengoed is. Als klein meisje kookte ze aanvankelijk modder, takjes en besjes in de Dutch Oven, wat haar de bijnaam: Mud Pie Marla (Modder taart Marla) opleverde. Sindsdien heeft ze een hoop bijgeleerd, hetgeen ze in dit praktische boek beschrijft.

Het boek begint met een klein stukje geschiedenis van de Dutch Oven en behandelt ook op een heldere en duidelijke manier de belangrijkste dingen die je moet weten over het onderhoud van je Dutch Oven en andere handige tips.

De recepturen in het boek zijn duidelijk beschreven en nemen in moeilijkheidsgraad toe maar worden nooit heel erg moeilijk. Overigens zijn de beschreven recepturen er niet minder smakelijk om. Dankzij de duidelijke verdeling van recepturen per onderdeel, soepen/hoofdgerechten/bijgerechten etc, kun je snel zoeken naar een bruikbaar recept.

Als laatste beschrijft de auteur welke hoeveelheden er nodig zijn om voor grote groepen te koken. Erg handig, want zo als je waarschijnlijk wel weet.. zodra men een keer uit de Dutch Oven bij je gegeten heeft, hoe vaker ze “toevallig” net rond etenstijd bij je op bezoek komen.. Zo kan je op een gewone doordeweekse zomeravond zomaar ineens een tuin vol mee-eters hebben. Ook beschrijft ze een aantal leuke recepten die gemakkelijk voor grotere groepen bereid kan worden.

Kortom: voor wie nog niet heel erg bedreven is in het gebruik van de Dutch Oven en wie de Engelse taal redelijk goed beheerst is dit boekje een absolute aanwinst!

IMG_5454

Auteur: Marla Rawlings
Titel: The beginner’s guide to Dutch Oven cooking
Soort boek: Paperback
Pagina’s: 144
Recepten: 136
ISBN: 978-0-88290-688-7
Prijs: +/- € 12,-

 

Dit boekje is natuurlijk online te koop, maar bestel het liever bij je plaatselijke boekhandel. Wellicht kunnen ze je daar nog meer leuke boeken aanraden. En heel misschien wel een die ik nog niet in mijn collectie heb.. laat je het me dan even weten?