Ofyr.. en hoe fijn een goede relatie met de slager kan zijn.

Een aantal weken terug kreeg ik een telefoontje.. “met Keurslager Westerman, als je tijd hebt kom dan even langs want ik heb nu iets moois gekocht.. Een Ofyr!” Dat hoef je dus geen twee keer tegen het Vuurmeestertje te zeggen.. direct na het werk stond ik bij de slager in de zaak dit mooie apparaat te bewonderen. Je kunt de wereld opdelen in 2 groepen mensen. De groep mensen die weten wat een Ofyr is en dus mijn enthousiasme direct zullen begrijpen.. en de groep mensen die niet weten wat een Ofyr is. Voor de laatste groep zal ik het even kort uitleggen.

De Ofyr bestaat uit een dikke stalen ring met in het midden een stookgat. Hierin wordt een houtvuur gestookt zodat de stalenring dienst kan doen als bakplaat. Zo kun je verschillende dingen tegelijkertijd bereiden.

Ofyr

fotos: classylife.nl

En ben je klaar met koken? Dan is het een mooie vuurkorf en zelfs als hij niet gebruikt wordt is het een kunstwerk in je tuin. Het heeft dus een drieledige functie.

Een beetje groen van jaloezie stond ik daar dus dit apparaat te bekijken, samen met een (terecht) trotse slager. Gelukkig kwam deze al snel met de mededeling dat hij de Ofyr ook gaat verhuren, dus als ik wil… Als ik wil?? Wat denk je zelf!  Gelukkig duurde het niet lang voordat het geschikte evenement zich aandiende. Op 28 maart (2e Paasdag) staat De Vuurmeester te koken tijdens de paasshow van Autobedrijf de Winter in Winschoten.paasshow de winterEn je raad het al.. met de Ofyr! Er staan leuke en lekkere dingen op het menu dus ik zou zeggen.. kom!!

Nu had de slager nog wel een “probleem”.. voor dat je de Ofyr kunt gebruiken, moet deze wel nog even ingebrand worden. En dat moet met een beetje beleid gebeuren. Behulpzaam als ik ben, heb ik natuurlijk aangeboden om daar even bij te helpen. En als hij dan toch brand kunnen we hem meteen wel even testen..

Op dit moment schrijf ik dus, uitbuikend en nog ruikend naar houtvuur, dit blog. De uitnodiging om het testen bij de familie Westerman thuis te doen hebben we natuurlijk niet afgeslagen. Het was een bijzonder gezellige avond die zeker om herhaling vraagt. Familie Westerman nogmaals bedankt! Wat is een goede relatie met je slager toch prettig..

IMG_5614

IMG_5611

IMG_5615

IMG_5616

 

 

 

 

 

En de Ofyr?? Die is ingebrand, uitgetest en volkomen goed gekeurd!! Wat een ont-zettend gaaf ding!! Ik kan niet wachten om weer te mogen gebruiken. Het kost even wat tijd om hem goed op temperatuur te krijgen, toch al gauw anderhalf tot twee uur. Maar dat mocht de pret niet drukken. Het was een wat vochtige en winderige avond en dat zal zeker een rol gespeeld hebben in het op temperatuur brengen. Toen de plaat eenmaal heet was, was het een genot om er op te mogen koken.

Als je de kans krijgt.. huur of koop zo’n ding.

Gegarandeerd dat je er veel plezier van beleeft!