Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus

IMG_3656

Iets wat iedere ouder zal herkennen.. je kleine spruit eet niet of nauwelijks. In die fase is onze jongste dochter nu ook aanbeland, ik ben twee en ik zeg “nee”. Het gevoel van blijdschap, als mevrouw toch besluit te gaan eten, is bijna euforisch. Het kan me op dat moment niet schelen dat het bestek, waar we zoveel mee hebben geoefend en dat ze zo goed gebruikte, naast het bord blijft liggen. En dat het eten met de handen naar binnen wordt gewerkt? Prima!

Het is niet zo dat we ons zorgen maken, het eten van brood en dergelijke gaat prima, het is alleen tijdens de warme maaltijd dat mevrouw er geen zin in heeft. En dat is vooral voor papa lastig.. Als het op eten aankomt vindt iedere kok het prettig als het eten gewaardeerd wordt.

Gelukkig stond er nu iets op het menu dat zelfs de kleine dame niet kon laten staan. Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus. Je begrijpt.. mijn avond kon niet meer stuk!  Hieronder het recept.

 

Wat heb je  nodig?

250 gram rundergehakt
250 gram varkensgehakt
1 prei
1 ui
1 rode paprika
100 gram champignons
2 tenen knoflook
350 milliliter tomato frito
1 blik tomatenblokjes
1 blik tomatenpuree (140 gram)
1 runderbouillion tablet
300 milliliter water
scheut rode wijn
2 laurierbladen
gehaktkruiden
knoflookpoeder
uienpoeder
oregano
basilicum
Italiaanse kruiden
peper
zout
suiker
geraspte Parmezaanse kaas

Aan de slag:

Meng het gehakt goed door elkaar en kruid het met wat gehaktkruiden, knoflookpoeder, uienpoeder oregano, basilicum en Italiaanse kruiden. Draai er kleine balletjes van. IMG_3654Braad de balletjes in de Dutch Oven aan, zorg dat je geen vlam meer hebt of gebruik briketten.

IMG_3655

Maak de ui en de knoflook schoon en snijd in kleine stukjes. Snijd de prei in halve ringen, de paprika in stukjes en de champignons in plakjes.

Voeg de ui en knoflook toe aan de gehaktballetjes en laat even mee fruiten.

Voeg het blikje tomatenpuree toe en laat deze ook even meebakken. Dit ontzuurt de puree, nu kan ook de tomato frito en de blokjes gepelde tomaat toegevoegd worden.

Los de runderbouillon tablet op in 300 milliliter heet water en voeg dit bij de saus. Doe de rest van de groenten erbij en roer het geheel goed door elkaar. Voeg 2 laurierbladen, wat basilicum, oregano en Italiaanse kruiden toe en als laatste een flinke scheut rode wijn. Laat het geheel inkoken tot de gewenste saus dikte. Gebruik weinig hitte, zo krijgen de smaken genoeg tijd om door de saus te trekken.

IMG_3657

Breng de saus verder op smaak met wat peper, zout en suiker. Serveer met (verse) pasta en geraspte Parmezaanse kaas.

IMG_3659

Buon Appetito!