Enge kriebelbeestjes eten?

Ik ben een vleeseter. Niet dat ik niet zonder kan, maar voor mij hoort er een stukje vlees bij de maaltijd. Op vis ben ik niet echt dol en hoewel ik sommige vissoorten wel lust, vervanging voor vlees is het voor mij zeker niet. En toch.. ik besef me ook dat de hoeveelheid vlees die wij met elkaar consumeren en de gevolgen daarvan een hele grote impact hebben op onze wereld.

De wereldbevolking zal naar alle verwachting de komende jaren uitgroeien naar 9 miljard mensen. In 2050 zal er 70% meer voedsel geproduceerd moeten worden dan nu. Als je dan weet dat per kilo geproduceerd vlees zo’n 22 kilo CO2 vrijkomt, dat staat gelijk aan 111 kilometer rijden in een auto!!, dan begrijp je dat dit niet eindeloos door kan gaan. Ik wil hier niet de moraalridder uit hangen en zal de laatste zijn om te beweren dat we allemaal aan de tofoe moeten, maar ik denk wel dat we op zoek moeten naar alternatieven.

Die alternatieven zouden kunnen bestaan uit algen, zeewieren of.. insecten. In de westerse wereld heerst er toch iets van een taboe rond het eten van insecten, maar waarom eigenlijk? Voor miljoenen mensen wereldwijd zijn insecten een ware delicatesse. En niet omdat ze zo goedkoop zijn. Een pond insecten kost vaak meer dan een pond vlees. Bovendien zijn insecten eenvoudig, duurzaam en veilig te kweken. Gelukkig zijn eetbare insecten in Nederland niet langer alleen maar bij dierenwinkels te krijgen, als we met elkaar wat meer alternatieve eiwitvoorzieningen zouden gebruiken, al was het maar 1 keer in de week, dan zou dat al een enorm verschil maken.

Daarom deze keer een receptje waarin zogeheten Buffalo wormen zijn verwerkt. Dit zijn de larven van de buffalokever, deze hebben een nootachtige smaak. Geroosterd erg lekker met bijvoorbeeld wat pittige pinda’s.. Maar dat is weer een ander recept.

Halloumi en buffalowormen

Toastjes met gegrilde halloumi kaas en buffalowormen
(voor ongeveer 16 stuks)

Wat heb je nodig?

250 gram Halloumi kaas
2 teentjes knoflook
Verse koriander
Olie
Paar plakken brood
1 eetlepel honing
Paar blaadjes sla
Handjevol buffalowormen

Aan de slag:

Snij de halloumi kaas in plakken van ongeveer 1 cm dik. Steek uit deze plakken zoveel mogelijk rondjes.

Doe in een schaaltje wat olie en pers hierboven de teentjes knoflook uit. Hak wat verse koriander fijn en doe dit bij de olie en knoflook. Laat de rondjes minimaal een uur in dit mengsel marineren.

Steek een maat grotere rondjes uit het brood en rooster deze voorzichtig boven het vuur. Op de barbecue kan natuurlijk ook.

Scheur wat slablaadjes af en was deze goed. Laat ze daarna goed uitlekken.

Vet een skillet (gietijzeren koekenpan) licht in en rooster de buffalowormen kort. Let op: zodra er een nootachtige geur vrijkomt zijn de buffalo wormen klaar. Haal ze direct uit de pan en laat ze op een stukje keukenpapier afkoelen.

Grill de Halloumi rondjes op de barbecue of op een rooster boven het vuur. Let goed op dat de kaas niet door het rooster heen smelt. Je kunt ze ook bakken in een skillet.

Leg een blaadje sla op een broodrondje, daarboven op de gegrillde halloumi. Doop de buffalowormen voorzichtig in de honing en garneer de toastjes hier mee af.

Het eten van insecten betekent dat je even over je eigen weerstand heen moet stappen, als je dat lukt dan ontdek je een compleet nieuwe culinaire wereld vol nieuwe mogelijkheden. Vooral kinderen hebben hier van nature minder moeite mee.

Lijkt het je nu echt niets?? De gegrilde Halloumi is ook erg lekker als vegetarisch barbecuegerecht zonder de buffalowormen.