Gietijzer + Vocht= Roest

Misschien heb je het wel eens meegemaakt..

Je bent met familie en/of vrienden aan het koken geweest in je Dutch Oven. Het is gezellig, je klets wat, je drinkt wat en voor je het weet is het laat. En daar staat je pan met aangekoekte etensresten.. De verleiding is dan groot om te zeggen, laat maar staan die maken we morgen wel schoon. En om de dikste resten vast los te krijgen laten we de pan weken in water. Of je denkt even snel de pan in de vaatwasser.. De volgende ochtend.. Roest.

Of je loopt op een rommelmarkt en daar staat hij.. die mooie gietijzeren pan die je net nodig had. En voor een prikkie.. maar bij nadere inspectie zie je, Roest.

Of je behoort niet tot de categorie (prettig) gestoorden die het hele jaar door buiten koken en je haalt op de eerste mooie lentedag je pan uit de schuur, wat denk je? Roest.

Het overkomt ons allemaal wel eens, maar geen nood. Gelukkig is gietijzer redelijk vergevingsgezind materiaal en hoeft een beetje roest niet meteen het einde van je pan te betekenen. Ik ben zelfs pannen tegengekomen die compleet verroest waren, van binnen én van buiten. Zelfs die waren nog te redden.

Roest ontstaat door een reactie van ijzer met het zuurstof uit water. Door middel van een proces genaamd elektrolyse kun je het proces van roesten stoppen. Hierbij wordt het zuurstof element verwijderd. Daarna is de pan weer te seasonen en opnieuw te gebruiken.

Voor het beginnende roestproces en bij kleine roestplekjes is een elektrolyseproces natuurlijk niet nodig. Met een stukje fijn schuurpapier en wat plantaardige olie heb je je pan in no-time weer zo goed als nieuw.

Hieronder zie je hoe je dat doet:

IMG_5239
Dit soort plekjes zijn eenvoudig te herstellen.
IMG_5245
Schuur het roest met een stukje fijn schuurpapier weg.
IMG_5248
Veeg met een stukje papier de pan schoon
IMG_5249
Vet de pan in met plantaardige olie, daar waar de roest zat extra dik
IMG_5256
Verwarm de pan op een gemiddeld vuur
IMG_5252
Laat de pan afkoelen, je pan is nu weer klaar voor gebruik!

Het is aan te raden om je gietijzer na gebruik telkens opnieuw licht in te vetten, dat is een goede manier om roest te voorkomen. Maar mocht het je om wat voor reden dan ook toch een keer overkomen dat je pan begint te roesten, dan kun je dat op deze manier goed herstellen en heb je nog jaren plezier van je pan. Deze methode werkt natuurlijk ook voor gietijzeren roosters, grillplaten en ander gietijzer.

Succes!