Over roken in de Dutch Oven

Zo nu en dan ben ik wat impulsief. Nou ja.. eigenlijk wel iets vaker. Zeker als het op een idee of ingeving op (buiten)kookgebied aankomt. Dan begin ik het liefst direct te experimenteren. Ik moet dan ook even mijn waardering uitspreken voor mijn wederhelft en ons kroost. Ze verdragen mijn kuren telkens weer.. Als ik weer eens op een onmogelijk tijdstip bezig ben, als de net opgeruimde keuken weer compleet op z’n kop staat of als het hele huis weer blauw staat omdat ik niet genoeg geduld heb om naar buiten te gaan en dus aan de slag ben op het gasfornuis. Dat laatste was de afgelopen week ook het geval..

Ik ben in het bezit van een tafelmodel rookkast. Prima geschikt om eens wat vis, vlees of gevogelte in te roken en wat ik er tot nu toe in bereid heb smaakt uitstekend.. maar wat nu als je niet zo’n ding hebt, of je bent lekker de natuur in getrokken en hebt opeens vre-se-lijk veel zin om dat even iets te roken.. Stel je dat nu eens voor.. en dat zou niet kunnen want je hebt je rookkastje niet ingepakt.. Wat dan?? Zou je dan ook in je Dutch Oven (dat zware gietijzeren ding heb je natuurlijk  wel bij je) kunnen roken??

Dat is het moment waarop ik al in de keuken sta..  Even snel de Dutch Oven op het gasfornuis, dan hoef ik niet eerst nog even een vuurtje te maken.. Wat aluminiumfolie onderin in de pan, wat rookmot erop en dan heb ik nog iets nodig om te roken en iets om dat op te leggen. Want rechtstreeks op het rookmot lijkt me niet zo’n goed idee.

IMG_5282

Gelukkig heb ik nog een verstelbaar stoommandje (verkrijgbaar bij de meeste winkels waar men ook huishoudelijke artikelen verkopen) liggen en dan mis ik alleen nog iets om te roken. Daar brengt een aangebroken bol knoflook uitkomst bieden. Die is al aan het uitlopen en moet dus ook op.

IMG_5285 IMG_5283

IMG_5286 IMG_5287

Zo gezegd, zo gedaan en voordat iemand er erg in heeft staat de keuken al aardig blauw van de rook, Je moet toch ook een beetje in de gaten houden of het goed gaat.. Ik was in mijn haast even vergeten om de afzuigkap aan te zetten en deze heeft nu aardig moeite om deze walm te verwerken. Het duurt dan ook niet lang voor dat er een meewarig hoofd om de hoek komt kijken en vraagt wat ik in de lieve vrede nu weer aan het doen ben. Kijken of ik in de Dutch Oven kan roken luidt mijn antwoord.. het hoofd verdwijnt hoofdschuddend weer om de hoek. Niet veel later besluit ik dat het genoeg is geweest, het gas gaat uit en de Dutch Oven naar buiten. Het deksel komt eraf en ik wordt begroet door een heerlijke ruikende knoflooklucht, mét rookgeur.

IMG_5289

De knoflook had ook een heerlijke rooksmaak. Dus experiment geslaagd!

Dit gaat zeker een vervolg krijgen, de ideeën beginnen in mijn hoofd al steeds meer vorm te krijgen, maar op verzoek van mijn vrouw de volgende keer toch maar buiten.

Ik mag mijzelf gelukkig prijzen dat ze het met mijn fratsen uithouden.

Nogmaals sorry..