** UPDATE ** Met dit recept heb ik op vrijdag 20 februari 2015 de 1e plaats behaald tijdens het WK Snert- en Stamppot koken.
Vrijdag 20 februari is het zover.. Het WK Snert- en stamppot koken. Dus dit blog staat, hoe kan het ook anders,in het teken van erwtensoep.
De kookspullen zijn ingepakt, de boodschappenlijst ligt klaar, de koksbuis is gestreken, kortom.. ik ben er klaar voor. Hieronder een recept voor erwtensoep. Of dit het recept is dat ik ga koken tijdens het WK? Dat verklap ik nog niet, maar lekker is het zeker!
Wat heb je nodig?
500 gram spliterwten
200 gram zuurkoolspek
1 verse worst
2 varkenspoten
2 uien
2 winterpenen
1 prei
3 aardappelen
½ knolselderij
1 teentje knoflook
¼ bosje selderijblad
zout en peper
gemalen kruidnagel
Aan de slag..
Breng de spliterwten samen met de varkenspoten en het zuurkoolspek aan de kook in 2 liter water. Laat onder af en toe roeren, zachtjes sudderen.
Pel de uien en het knoflook en snijd deze grof.
Halveer de prei in de lengte en snijd deze in halve ringen. Bewaar een handjevol apart.
Schil de knolselderij, de aardappelen en de winterpenen en snijd deze in blokjes. Snij het selderijblad fijn. Bewaar een handjevol apart.
Haal de varkenspoten en het spek uit de soep. Snijd het spek in kleine blokjes.
Snijd de verse worst in plakjes
Voeg het spek, de worst en de gesneden groente toe aan de soep. Laat nog zeker 45 minuten sudderen.
Breng op smaak met zout ,peper en kruidnagel.
Voeg voor het opdienen de achtergehouden groente toe.